Desinfecteren is als een atoombom

Misschien sloeg deze quote uit onze webinar voor jou in als een bom. Desinfectie lijkt vanzelfsprekend bij het bestrijden van ziektekiemen en virussen. Er is alleen één MAAR. Desinfectie maakt namelijk geen onderscheid tussen verschillende micro-organismen die op een oppervlak aanwezig zijn. Slechte, maar ook goede bacteriën worden dus van onze handen, tafels en werkoppervlakken verwijderd. Is dit wel wat we willen? Wij pleiten daarom tegen onnodige desinfectie.

Wat is goede desinfectie?

‘Desinfectie is het thermisch of chemisch doden of inactiveren van micro-organismen waarbij het aantal micro-organismen wordt teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau.’ (bron: RIVM) Eerder deelden we al onze downloadbare werkplannen voor het desinfecteren van de binnenkomst en werkruimtes van een kantoor, het sanitair en de keuken. Deze plannen zijn opgesteld door onze Boma Academy. Hierin leggen we uit dat het belangrijk is om contactpunten extra te ontsmetten. Je vindt een lijst met contactpunten per ruimte die op dit moment extra aandacht van ons vragen, daarnaast vind je een overzicht van de producten die je het best kunt gebruiken bij het desinfecteren van deze punten.


Desinfectie hoeft niet moeilijk te zijn, maar ‘even snel-snel’ een tafel afdoen met een desinfectiedoekje of je in je handen wrijven met een desinfectiegel is niet afdoende. Het is dus belangrijk de juiste procedure (uit onze werkplannen) te volgen. Aan het continu desinfecteren kleven echter nadelen, dit is in onze optiek dan ook niet nodig.

Wat zijn de nadelen van desinfectie?

Nadeel 1: Desinfecteren doodt ook goede bacteriën

We vertelden je al dat je bij een goede desinfectie niet alleen slechte bacteriën van een oppervlak verwijdert, maar ook de goede. Vandaar dat we spreken van een atoombom-effect: werkelijk álles wordt weggevaagd. De slechte, maar ook de goede bacteriën verdwijnen uit de natuurlijke biotoop. Laten we nu juist die goede bacteriën nodig hebben voor een diepgaande en langdurige werking van een goede reiniging. 

Nadeel 2: Een onjuiste toepassing van desinfectie kan zorgen voor resistentie-opbouw

Een tweede nadeel is dat wanneer desinfectie niét juist wordt toegepast, doordat er bijvoorbeeld gedeelten van het oppervlak worden overgeslagen, de kans bestaat dat er resistentie opbouwt in de biotoop. Slechte bacteriën zullen hierdoor steeds vaker overleven. 

Voeg probiotica toe na een desinfectie
Goede bacteriën zorgen ervoor dat vervuiling afgebroken wordt. Hierdoor verwijderen ze organische vervuiling tot diep in het oppervlak en bestrijden ze nare geuren. 

Desinfecteren volgens de regels van de kunst

Regel 1: Beter een goede reiniging dan een halve desinfectie

Met goed schoonmaken zorg je voor een preventieve werking. Ons devies is daarom ‘Beter een goede reiniging dan een halve desinfectie’. Combineer een goede reiniging eventueel met een spot desinfectie van de touchpoints in een ruimte. 

Regel 2: kies voor probiotische reinigingsmiddellen

Kies je toch voor een volledige desinfectie? Herstel de positieve bacteriespiegel dan zo snel mogelijk weer door te werken met een probiotisch reinigingsmiddel. Desinfectie maakt namelijk geen onderscheid in goede of slechte bacteriën of virussen. Er is geen sprake van survival of the fittest, want alles wordt weggevaagd. We zorgen daarom voor een return of the fittest. We willen zo snel mogelijk dat de goede bacteriën die wij zelf en de natuur nodig hebben weer terug in actie komen. Met probiotica breng je een positieve bacteriespiegel aan op alle oppervlakken en zorg je voor een diepgaande en langdurige werking van de reiniging. Lees meer over de werking van probiotica in deze blog

Regel 3: Download onze werkplannen

We vertelden het al eerder: Onze BOMA Academy heeft ontzettend handige downloadbare werkplannen samengesteld die jou precies vertellen hoe je de desinfectie van de binnenkomst en werkruimtes van een kantoor, het sanitair en de keuken het best aanpakt. Download deze, neem ze door en houd ze bij de hand!

Moeten we nu anders gaan schoonmaken?

Op deze vraag kunnen we een simpel antwoord geven: nee. Wij leven in de westerse wereld al in een tamelijk nette en schone omgeving. Maakte je eerder volgens een goed werkplan schoon? Blijf dit dan vooral doen! Zoals gezegd geldt namelijk dat een goede reiniging een beter resultaat kent dan een halve desinfectie. Kies je voor een extra desinfectie van jouw schoon te maken oppervlakken? Zie dit dan als een extra stap die toegevoegd wordt aan je huidige schoonmaakwerkzaamheden en voeg probiotica toe voor een diepgaande en langdurige werking.

Wat is dan een goede reiniging?

Vouw je microvezeldoek op de juiste manier voor een optimale opnamecapaciteit bij het reinigen.

Goed schoonmaken begint bij goed en schoon materiaal. Goed gereedschap is immers het halve werk! Gebruik voor zwaar en monotoon werk een schoonmaakmachine en besteed ook aandacht aan het reinigen van de machines zelf. Tijdens onze webinar demonstreerde Guus nogmaals de enorme opnamecapaciteit van de microvezeldoeken. Een juist gebruik zorgt ervoor dat je steeds met schoon materiaal werkt. We hebben een handig vouwdocument voor je opgesteld, zodat je elke microvezeldoek op een optimale manier kunt gebruiken. De doeken wassen op 90°C geeft voldoende desinfectie. Om enkel Covid19 uit de doeken te verwijderen is minimaal 20 minuten wassen op 60°C zelfs al voldoende.

Betekent dit dat er helemaal geen desinfectie nodig is?

Jawel, uiteraard is het noodzakelijk om besmette contactpunten te desinfecteren. Vandaar dat we spot desinfectie aanbevelen op punten die vaak worden aangeraakt. We raden dus niet aan élke grote oppervlakte te desinfecteren. Dit is enkel nodig in ruimtes waarvan we weten dat deze een hoog risico op contaminatie hebben. Denk aan behandelkamers in het ziekenhuis of hotelkamers die op dit moment ingezet worden ter ondersteuning van de zorg.

Wij zijn dus klaar voor de next step!

Hand Hygiene Stations om extra te desinfecteren.

Key take away: ga niet voor de atoombom-aanpak, maar maak schoon met dezelfde hoeveelheid zorg en aandacht (én een grote glimlach 😉 ) als je altijd al deed! Nederland en België maken zich op voor een exitstrategie. Dat betekent dat de teugels van de lockdowns geleidelijk worden gevierd. Verschillende locaties worden stapsgewijs weer geopend. 

Een goede hygiëne is nú meer dan ooit belangrijk. Wij bieden daarom diverse oplossingen die complementair zijn aan de huidige maatregelen. Denk aan onze Clean Wipes en Hand Hygiene Stations. Neem contact op met je contactpersoon binnen BOMA als je hierover zou willen sparren. Nog geen klant van BOMA? Laat dan hier je contactgegevens achter, dan denken we graag met je mee.

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!