Probiotica: 250 miljoen schoonmakers over de vloer

Gezondheid en ecologie zijn steeds belangrijkere thema’s binnen de schoonmaak. De impact die chemische reinigers hebben op jouw lichaam en het milieu zijn dan ook groter dan je denkt. Groene detergenten staan centraal als oplossing. Een van die groene alternatieven is probiotica. Maar wat is dat nu eigenlijk?

Over vervuiling en probiotica…

Wat is vervuiling?

Vervuiling bevat typisch een combinatie van organische (afkomstig van planten & dieren) & anorganische of minerale afvalstoffen. Deze vervuiling en de aanwezigheid van bacteriën kunnen onaangename geuren veroorzaken.

Is probiotica de oplossing?

Reken maar van yes! Tijdens de reiniging met probiotica wordt een laagje goede bacteriën op het oppervlak achtergelaten. Deze probiotica hebben voeding nodig om te overleven. Die voeding gaan ze rondom hen zoeken. En laat organische vervuiling nu net hun hoofddieet zijn!

Een klein probleempje: bacteriën hebben helemaal geen mond! Om die vervuiling als voedingsbron te gebruiken, moeten de probiotica dus een andere manier zoeken. Wanneer ze zich voeden, scheiden probiotica een stof uit, namelijk een enzym. Dat enzym breekt de vervuiling af zodat de bacteriën het gewoon kunnen opnemen. Zo is er voor elke verschillende soort vervuiling een specifiek enzym nodig. Gelukkig kan één bacterie vele soorten enzymen produceren.

werking probiotica
Werking van bacteriën en enzymen

Sinds kort vind je op BOMAdirect de probiotische producten van Greenspeed (Probio Multi, Probio San & Probio Floor Scrub). Deze drie varianten bestaan allemaal uit verschillende mixen bacteriën voor verschillende soorten vervuiling (50 miljoen bacteriën per ml!). Zo werk je altijd met de ideale bacteriën voor jouw vervuiling.

Greenspeed probiotica

De specifiek toegevoegde bacteriën zorgen dus voor het verwijderen van de vervuiling door deze als voeding te gebruiken en gaan tegelijk een competitie aan met de reeds aanwezige bacteriën voor deze voedingsbron. Als je consequent de probiotica blijft toevoegen op een vuile plek, zullen de probiotica langzaam, maar zeker, talrijker worden. Zo verdringen ze nare geurtjes en verwijderen ze vervuiling.

Wat maakt probio zo goed?

Probiotica gebruiken brengt enkele voordelen met zich mee ten opzichte van de meer traditionele, chemische reinigers:

Diepgaande reiniging: de probiotica verwijderen organische vervuiling tot diep in het oppervlak. Dit leidt tot een merkbaar visueel mooier resultaat!

Geurbestrijding: je voegt geen kunstmatige geurtjes toe. Priobiotica gebruiken staat gelijk aan een preventieve en curatieve geurbestrijding.

Milieubevorderende werking: probio bevat 100% natuurlijke organismen. Wanneer ze na gebruik opnieuw in het milieu terecht komen, dragen ze actief bij tot waterzuivering en het behoud van een natuurlijke microbiële balans.

Veiligheid: doordat de probio producten geen gevarensymbolen bevatten, zijn ze veilig in gebruik.

How to probio?

Probiotica gebruiken is even moeilijk als een doos koekjes openen: je kunt er weinig fout mee doen!

  1. Schud de fles voor je ze gebruikt
  2. Doseer 25 ml in een emmer van 5 l/een verstuiver of 40 ml in een emmer van 8 l
  3. Reinig het vervuilde oppervlak met een microvezeldoek, naspoelen is niet nodig

That’s it, you’re done! Voor zwaar vervuilde oppervlakken mag je de dosis verdubbelen.

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!