Hoe maak je een schoonmaakrobot succesvol onderdeel van jouw schoonmaakteam?

“Heb je het al gehoord? Volgende week komen ze een schoonmaakrobot bij ons installeren” Wat als je een nieuw teamlid krijgt? En het is niet zomaar iemand! Nee, een robot komt jouw team versterken. Hoe zou jij reageren? Bij BOMA hebben we er al behoorlijk wat robotimplementaties opzitten en we kunnen je vertellen dat het succesvol introduceren van een schoonmaakrobot in een schoonmaakteam valt of staat met de bereidheid tot acceptatie van de overige teamleden.

Verandering

Mensen vinden verandering vaak lastig om verschillende redenen. Ten eerste kan verandering een gevoel van onzekerheid en angst veroorzaken omdat het onbekend terrein betreft. Mensen zijn van nature gewoontedieren en voelen zich comfortabel en veilig in hun vertrouwde omgeving en routines. Ten tweede kan verandering ook betekenen dat mensen hun comfortzone moeten verlaten en nieuwe vaardigheden moeten ontwikkelen om zich aan te passen aan de verandering. Dit kan een uitdaging zijn en kan onzekerheid en stress veroorzaken. Een heel belangrijk item om dus rekening mee te houden als je een schoonmaakrobot in jouw schoonmaakteam wilt implementeren.

Voordelen van een schoonmaakrobot

We blijven het benadrukken: Een schoonmaakrobot is een aanvulling op je schoonmaakteam en niet zozeer een vervanging van een schoonmaakmedewerker. Door de inzet van een robot kunnen schoonmaakwerkzaamheden op een andere manier worden uitgevoerd. Zo kan een robot bijvoorbeeld zelfstandig en meerdere keren per dag worden ingezet om te schrobben, terwijl een reinigingsmachine zoals een achterloper of opzitter slechts één keer per dag kan worden gebruikt. Dit betekent dat een schoonmaakmedewerker zich kan richten op minder repetitieve en minder belastende activiteiten, wat niet alleen het welzijn van een schoonmaakmedewerker ten goede komt, maar ook de hygiëne van de locatie verbetert.

Als teamleider van de schoonmaakploeg is het mogelijk om de schoonmaakactiviteiten tussen schoonmaakmedewerkers en robots in je team te verdelen. Op deze manier kan iedereen effectief worden ingezet voor een maximaal resultaat. Door de langdurige en repetitieve taken aan de robot over te laten, kan de tijd die voorheen werd besteed aan handmatig of machinaal schoonmaken worden gebruikt voor meer gespecialiseerde activiteiten. Dit helpt om te voldoen aan de steeds hogere kwaliteitseisen van opdrachtgevers.

Sociale aanvaardbaarheid

De schoonmaakploeg wordt daadwerkelijk geholpen bij vervelend en zwaar repetitief werk. Dat maakt dat de robot/cobot ook aanvaard kan worden als een volwaardige collega. Interacties met de omgeving zorgen er bovendien voor dat deze nieuwe collega ook zijn steentje kan bijdragen tot een gezellige werksfeer.

Betrokkenheid

Maar voordat je een schoonmaakrobot introduceert in je team is het belangrijk om de medewerkers al vanaf het begin te betrekken in het proces. Wat komt de robot doen? Is het moeilijk om mee te werken? Wat ga ik doen aan werkzaamheden als hier een robot een deel van mijn werk over neemt? Het zijn een aantal vragen die zeker op komen. Door jouw schoonmaakteam in het proces mee te nemen worden ze vanaf het begin geïnformeerd en zorg je voor een eigenaarschap, waardoor de acceptatie van een schoonmaakrobot veel beter verloopt. Train daarnaast jouw schoonmaakmedewerkers in het omgaan met de robot. Het is echt niet ingewikkeld. Door te trainen zorg je toch voor meer zelfverzekerdheid in het werk met een robot. En als laatste: maak er een feestje van! Nieuwe collega’s zijn leuk en hoe leuk is het dan om te werken met een collega waarvan iedereen verwacht dat er in de toekomst veel meer van gaan zijn? En jij bent een van de eerste om er mee te werken. Hoe innovatief is dat!

Onze schoonmaakrobots

Whiz

Lionsbot R3 Vac

Lionsbot R3 Scrub Pro

Rex

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!