“Historisch akkoord” om de biodiversiteit op aarde te vrijwaren

Historisch akkoord

Heb jij al gelezen of gehoord over het “historisch akkoord” op de VN-biodiversiteitsconferentie in Montreal om de biodiversiteit op aarde te vrijwaren? BOMA draagt haar steentje bij door kritisch te kijken naar ons eigen productengamma. Nieuwe producten moeten passen binnen richtlijnen om bij te dragen aan de biodiversiteit en ook vaste waarden in ons gamma, BOMA-originals, want de impact van jouw schoonmaakproducten op de biodiversiteit is groot.

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit is een term die gebruikt wordt om de variëteit aan leven op aarde te beschrijven. Biodiversiteit omvat alle verschillende soorten planten, dieren, zeeorganismen, microben en andere organismen, evenals de verschillende ecosysteemprocessen waarvan ze afhankelijk zijn. Biodiversiteit heeft een grote invloed op de stabiliteit en veerkracht van ecosystemen en is daarom van groot belang voor het behoud van een gezonde leefomgeving.

Biodiversiteit zorgt ervoor dat we dagelijks verse lucht inademen en dat het water dat we drinken zuiver genoeg is. Ze zorgt voor de opname van CO2 die we uitstoten, voor heel veel zaken die nodig zijn in het dagelijks leven. We moeten ervoor zorgen dat de natuur die diensten kan blijven leveren.

Wat staat er in het akkoord?

In het akkoord is overeengekomen dat 30 procent van alle land- en wateroppervlakte wordt beschermd tegen 2030 om de biodiversiteit een duwtje in de rug te geven. Er wordt ook extra geld vrijgemaakt om de biodiversiteit in ontwikkelingslanden te helpen beschermen.

 

Momenteel is 17 procent van de aarde en 10 procent van alle mariene gebieden beschermd. Oceanen, maar ook regenwouden en natte gebieden moeten voortaan beter afgeschermd worden van menselijke impact. 

 

Tegen 2030 moet het verval gestopt zijn en moet de curve zijn omgebogen. Dat is nodig, want er dreigen een miljoen planten- en diersoorten uit te sterven.

 

“De gebieden gaan beter worden beschermd tegen economische exploitatie. Delen ervan zullen niet meer geëxploiteerd kunnen worden, andere wel, maar dan enkel op een duurzame manier. Dat betekent concreet dat je uit bossen bijvoorbeeld de vruchten haalt, maar dat je niet alle bomen begint om te kappen”, zegt Koen Stuyck van het Wereldnatuurfonds (WWF België).

Hoe beschermt BOMA de biodiversiteit op aarde?

Ja, wij hebben bijtjes en zonnepanelen op het dak, maar we doen meer! Want de impact van jouw schoonmaakproducten op de biodiversiteit is groot. BOMA zet in op o.a. innovatie van nieuwe duurzame producten, het minimaliseren van de CO2-uitstoot maar ook het evalueren van bestaande BOMA-originals. We geven hieronder enkele voorbeelden welke richtlijnen wij gebruiken.

Het gebruik van gerecycleerde materialen

We maken steeds minder gebruik van ‘virgin-materialen’ in onze producten. Hoe pakken we dit aan? Het gebruik van gerecycleerde materialen helpt bij het verminderen van de behoefte aan de productie van nieuwe materialen, waardoor er minder bomen gekapt hoeven te worden, kies bijvoorbeeld daarom voor gerecycleerde papierhanddoekjes. Door gerecycleerde materialen te gebruiken, help je ook bij het verminderen van het afval dat naar verbrandingsinstallaties en stortplaatsen gaat, waardoor er minder kans is op verontreiniging van het grondwater.

Een voorbeeld hiervan zijn de nieuwe borstelmonturen van BOMA. Een echte BOMA-original gemaakt uit 100% gerecycleerde plastics, zelfs met ocean-plastics! Deze vervangen de oude monturen, namelijk die met de houten monturen en groene steelbevestiging en grijze monturen met dubbele bevestiging. We kiezen bewust voor gerecycleerde monturen om de biodiversiteit te beschermen en bomen te laten staan, die anders gekapt worden voor houten monturen.

Straatbezem Bahia met steelbevestiging – 32 cm

Straatbezem pvc met steelbevestiging – ROOD – 32 cm

Schrobborstel Tampico zacht met steelbevestiging – 30 cm

Zachte bezem Paardenhaar met steelbevestiging – 40 cm

PET bezem met steelbevestiging – 40 cm

Schrobborstel polyamide met steelbevestiging – 30 cm

Voor papieren handdoekjes en wc-papier hebben we een range aan oplossingen met EU Ecolabel of FSC-label. Het FSC-logo geeft aan of het product vervaardigd is uit grondstoffen met een verantwoorde herkomst. De grondstoffen komen uit duurzaam beheerde bossen en/of recyclage. Dit label moet jaarlijks worden aangevraagd door de producent.

Meer inzetten op duurzame verpakkingen en artikelen

In de ontwikkeling van onze detergenten  staat de maatschappij steevast op de eerste plaats. Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen en producten met een zo laag mogelijke impact voor de omgeving zijn hierbij cruciaal. Maar ook hernieuwbare grondstoffen moeten verantwoord ontgonnen worden. EU-Ecolabel en Cradle-to-Cradle stellen daarom eisen ter bescherming van de biodiversiteit. Zo mag je enkel RSPO – duurzame palmolie gebruiken. Bij nieuwe innovaties gaan we nog een stap verder en gaan we dieper in op de bescherming van de biodiversiteit in het waterleven.

Een voorbeeld van afbreekbaarheid is de Probio range, ontwikkeld door Greenspeed. Een van de eerste schoonmaakproducten op de markt waarbij wij niet meer spreken over de milieuvriendelijkheid van de producten, maar wel over de milieubevorderende kwaliteiten. De micro-organismen zijn 100 procent natuurlijk, waardoor deze actief bijdragen tot waterzuivering en het behoud van een natuurlijke microbiële balans, wanneer ze na gebruik opnieuw in het milieu terechtkomen.  Maar bij BOMA (en Greenspeed) willen wij verder gaan dan de biologische afbreekbaarheid alleen. Zo lanceren we synbio: de allernieuwste reinigingstechnologie. Een toevoeging van prebiotica aan de bestaande probiotica producten, zorgt voor een booster van de werking en een betere biodiversiteit in de microbioom en een betere balans.

BOMA Blitz Interior Tab is een probiotische interieurreiniger met langdurige werking voor een perfect schoon resultaat waarbij gebruik gemaakt wordt van een efficiënte formule met plantaardige ingrediënten en milieubevorderende micro-organismen. Deze vermijdt het gebruik van wegwerpplastic dankzij de 100% plasticvrije verpakking en de herbruikbare sprayflacon. Zo vermijden we onnodig transport van water.

Trots

We zijn trots op de innovatieve tabs want de impact van verpakkingen gaat verder dan enkel de keuze van het materiaal. Wist je dat er elk jaar 8 miljard kg zwerfvuil in onze oceanen belandt, waarvan 80% afkomstig is uit de rivieren?  Plastic vergaat niet, maar breekt in kleine stukjes, zo bestaat 1 (drank)fles gemakkelijk uit 10.000 stukjes microplastics. En dit heeft natuurlijk een impact op het leven in het water. Zo sterven jaarlijks 100.000 zeedieren door microplastic emissie. BOMA is al enkele jaren partner van River Cleanup. Lokaal opruimen en het creëren van bewustwording om zwerfvuil te voorkomen is dé sleutel van alle acties van River Cleanup!

 

Nu zijn we er dus ook in geslaagd om een deel van het opgeviste ocean plastic te verwerken in onze borstelmonturen ‘save the sea’. Een mooi begin, maar we willen hiermee vooral de problematiek meer onder de aandacht brengen om zo een verschil te kunnen maken en samen onze biodiversiteit verbeteren.

 

We doen zelf heel wat acties om verpakkingen te reduceren*, we zetten in op gerecycleerde materialen. Maar verpakkingen kunnen elimineren is echt doordacht schoonmaken! Let’s rethink cleaning.

 

reductie verpakkingen*: Bij circulariteit denken wij niet alleen aan de chemie, maar hebben wij ook veel aandacht voor het optimaliseren van de verpakking en het transport. Door geconcentrerde producten in combinatie met doseerapparatuur aan te bieden minimaliseren wij het gebruik van verpakkingsmaterialen en vermijden we transport van water. Daarnaast zorgen we ook voor grote navulverpakkingen van 5 L om de kleinere verpakkingen na te vullen.

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!