Duurzaamheid in de schoonmaak: Zo kies je een milieubewuste machinepartner. 

Duurzaamheid is hot. En dat is maar goed ook, want het wordt meer en meer duidelijk dat het tijd is voor actie om onze planeet te sparen zodat wij en alle generaties na ons er in de toekomst nog van kunnen genieten. Duurzaamheid is niet meer een mooie term om je marketingboodschap te verrijken, of een verplicht onderdeel van een tender of aanbesteding. Het is tijd om écht aan te pakken. Daarbij gaat het niet alleen om wat je zélf doet, maar ook over welke partners je kiest. Creëer een circulaire supply chain. In deze blogserie focussen we op het creëren van een duurzame facilitaire keten. We zoomen daarbij in op het kiezen en gebruiken van schoonmaakmachines.

Hoe draag je bij aan een circulaire keten?

Van afvalmanagement tot energiemanagement tot het gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen: er zijn zóveel punten waarop jij een bijdrage kan doen aan een lagere belasting voor het milieu. Op al deze punten ben je slechts één stap in de keten. Zo kan jij braaf afval scheiden, maar wat er écht toe doet is wat er daarna met dit afval gebeurt. Een duurzame keten creëren doe je samen. Dat geldt ook voor schoonmaakmachines. Van fabrikant tot distributie en van gebruik tot recyclage: in elke stap van de keten is verduurzaming mogelijk om zo samen te zorgen voor een circulair geheel.

Waar kan je op letten bij het kiezen van een nieuwe schoonmaakmachine?

Lionsbot rex

Wanneer je een duurzame keuze voor een nieuwe schoonmaakmachine wil maken, zijn er een aantal zaken waar je op kan letten. Heeft de schoonmaakmachine een CFI-certificaat? Gebruik je de juiste machine voor de juiste toepassing? Hoeveel energie gebruikt de machine? Hoeveel water gebruikt de machine? Waar komt de machine vandaan? En welke sociale bijdrage wordt er geleverd? Om je een handje te helpen lichten we deze vragen in deze blogpost over duurzame keuzes bij de aanschaf van een nieuwe schoonmaakmachine toe.

BOMA is een partner die met je meedenkt. We leveren niet alleen de juiste schoonmaakmachine, we leiden je ook op om deze machine op de juiste manier te gebruiken en bieden je de juiste toebehoren voor het beste resultaat. Lees hier alles over BOMA Machinery. simpel. slim. leuk. 

Waar kan je op letten bij het gebruik van je schoonmaakmachine?

Er zijn een hoop factoren waarop je de keuze voor een nieuwe, duurzame schoonmaakmachine kan baseren, maar het allerbelangrijkste is dat je hem op een goede manier gebruikt. Uit studies van Carbon Footprint International blijkt namelijk dat 76% van de CO2-footprint van een schoonmaakmachine wordt bepaald door het energieverbruik tijdens het schoonmaken.  In deze blogpost zetten we onze tips voor het duurzaam gebruiken van een schoonmaakmachine op een rij.

CO2-impact van machines; einde leven 0.1%, productie 24%, gebruik 76%

De volgende stap in de keten

Een vraag die wij vaak terug zien komen is “Wat gebeurt er met mijn machine aan het eind van zijn levensduur?”. We praten over een circulaire keten, de volgende stap is daarom net zo belangrijk als de huidige. Wij denken daarom ook na over wat er met jouw machines gebeurt als jij ze niet meer nodig hebt. Aan het eind van zijn levensduur nemen we een machine terug en recyclen we deze samen met onze recyclage partner. De machine wordt volledig ontleed in grondstoffen. Deze grondstoffen worden weer hergebruikt in nieuwe materialen en zo sluiten we de kringloop. Zo recycleden wij in 2021 maar liefst 362 machines op een verantwoorde manier.

Start vandaag

Een steentje bijdragen aan het verlagen van de milieubelasting is eenvoudig. Je kan vandaag al starten, simpelweg door de juiste partners te kiezen. Wat houd je nog tegen? 

Zou je eens met ons willen sparren over de verduurzaming van jouw facilitaire supply keten? Neem dan contact op met onze experts

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!