Duurzaamheid in de schoonmaak: Zo kies je een machine die groen is. 

Duurzaamheid is hot! Daarbij is het niet alleen belangrijk welke acties jíj onderneemt, maar ook wat jouw partners doen. In deze blogserie focussen we daarom op het creëren van een duurzame facilitaire keten. We zoomen in op het kiezen en gebruiken van schoonmaakmachines. Ben je op zoek naar een nieuwe schoonmaakmachine en wil je een duurzame keuze maken? Stel dan de volgende vragen.

BOMA Tempo Run 50, CFI gecertificeerde machine
Onze partner heeft het CFI-certificaat op meerdere producten behaald en rolt dit uit over de breedte van het assortiment van ook de BOMA-machines.

Heeft de schoonmaakmachine een CFI-certificaat?

Waar je bij schoonmaakmiddelen kan letten op bijvoorbeeld een Cradle to Cradle-certificaat, zitten er op machines geen keurmerken of labels. Het is daarom moeilijk om in één oogopslag de keuze te maken voor de meest duurzame machine. Daarom is het initiatief ‘Carbon Footprint International’ in het leven geroepen. Dat is een overkoepelend orgaan dat landelijke initiatieven controleert en dus zorgt voor toekomstbestendige geloofwaardigheid. Met het CFI-certificaat laten fabrikanten zien dat ze hun carbon footprint in kaart hebben en zich richten op het stelselmatig terugdringen hiervan. En meten is weten. Het CFI-certificaat is dan ook een eerste stap op weg naar duurzame productontwikkeling.

BOMA is een partner die met je meedenkt. We leveren niet alleen de juiste schoonmaakmachine, we leiden je ook op om deze machine op de juiste manier te gebruiken en bieden je de juiste toebehoren voor het beste resultaat. Lees hier alles over BOMA Machinery. simpel. slim. leuk. 

Van welk materiaal is de machine gemaakt?

Een eerste stap om jouw footprint te verminderen als je een nieuwe schoonmaakmachine kiest, is om te kijken naar zuinige machines en het gebruik van gerecycleerd plastic. Kies bijvoorbeeld voor een stofzuiger die gemaakt is van gerecycleerd materiaal. Bij de productie van het gerecycleerd materiaal wordt er 75% minder CO2 uitgestoten dan bij productie met virgin materiaal.

Voor welke toepassing ga je de schoonmaakmachine inzetten? 

Het is belangrijk dat je de juiste machine kiest op basis van de toepassing en locatie die je voor ogen hebt. Zo is het onder andere belangrijk dat je niet een te zware machine in huis haalt voor het aantal vierkante meters dat je wil schoonmaken. Laat je hierover goed adviseren. Bij BOMA hebben we een handige machinecalculator die je, op basis van het schoonmaakoppervlak en het type ruimte, de perfecte match kan aanraden.

Hoeveel energie gebruikt de machine? 

Vanzelfsprekend is het energiegebruik van de machine een grote factor bij het bepalen van hoe duurzaam de machine is. “Kun je dan niet beter helemaal geen machine gebruiken?”, zal je misschien denken? Het antwoord daarop is “Nee.”, denk maar aan de hoeveelheid mankracht je nodig hebt om hetzelfde oppervlak schoon te maken waar je met een machine misschien een uurtje over doet. Dat brengt extra verplaatsingen met zich mee, maar ook extra water-, chemie-, en materiaalgebruik. En dat materiaal gaat ook nog eens véél minder lang mee dan een machine. Tip: check of de machine die je op het oog hebt over een eco-modus beschikt.

Hoeveel water gebruikt de machine? 

Ook het watergebruik is een belangrijke factor bij het bepalen hoe duurzaam een machine is. De nieuwste innovaties zijn er dan ook op gericht om zo min mogelijk water te gebruiken voor een schoon resultaat. Zo zijn de nieuwe robots Lionsbot LeoScrub en Lionsbot R3 super zuinig op water, met een maximum verbruik van 6 liter per uur. Wat betekent dat ze 8 keer minder water gebruiken dan de gemiddelde schrobzuigmachine. Wanneer je dus een afweging maakt tussen twee machines is het relevant om het waterverbruik te checken.

Waterverbruik per 300 m2 spaghettimop (17,4l), vlakmop (6,5l) en imop lite (2,2l)

Waar komt de machine vandaan en welke sociale bijdrage wordt er geleverd?

Made blue

Naast de impact op het klimaat is er gelukkig wereldwijd ook steeds meer bewustwording over de maatschappelijke impact die gepaard gaat met de keuzes die we met zijn allen maken. Het is daarom belangrijk om te checken waar jouw machine vandaan komt. Wordt de machine in Azië geproduceerd? Check dan onder welke arbeidsomstandigheden er gewerkt wordt. Worden er audits gedaan? Onze groene BOMAmachines worden in Italië geproduceerd. Zo weet je zeker dat de omstandigheden aan de Europese wetgeving voldoen. Ook steunen veel machineproducenten wereldwijd diverse sociaal-maatschappelijke initiatieven. Een van de meest bekende initiatieven is Made Blue, dat onder andere gesteund wordt door i-team. Zo zet je elke liter water die je gebruikt met je i-Mop om naar evenveel liters schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.

Start vandaag

Duurzaamheid is niet meer een mooie term om je marketingboodschap te verrijken, of een verplicht onderdeel van een tender of aanbesteding. Het is tijd om écht aan te pakken. En een steentje bijdragen aan het verlagen van de milieubelasting is eenvoudig. Je kan vandaag al starten, simpelweg door de juiste partners te kiezen. Wat houd je nog tegen? 

Zou je eens met ons willen sparren over de verduurzaming van jouw facilitaire supply keten? Neem dan contact op met onze experts

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!