BOMA & Duurzaamheid: Mobiliteit

In de komende weken nemen we je mee op onze duurzame reis en bespreken we de 4 pijlers van ons duurzaamheidsbeleid afzonderlijk. Deze week: Mobiliteit.

Mobiliteit is een probleem. Er zijn simpelweg te veel wagens op de weg. Het aantal BOMA-wagens proberen we dan ook zo laag mogelijk te houden. Onze werknemers moedigen we aan de fiets te nemen en eigen transport richten we zo energie-efficiënt mogelijk in.

Minimaliseer CO2-uitstoot

In de huidige klimaatcrisis houden we onze ecologische voetafdruk zo laag mogelijk. Een minimale CO2-uitstoot is een van de initiatieven die we ondernemen om dat doel te bereiken. Het “one-stop-shop” model van BOMA zorgt voor een algemene daling van je totale CO2-uitstoot. Je kiest één kanaal voor al je noden met betrekking tot schoonmaak en hygiëne. Voor de leveringen wordt er zoveel mogelijk gewerkt met vaste ritten of toeren. Zo kunnen wij werken aan een optimale belading van de vrachtwagens met een lagere uitstoot per levering tot gevolg. Op basis van jouw bestelgedrag genereren onze e-tools (o.a. onze BOMA app genaamd BiP en het bestelmanagementsysteem DosDob), periodieke bestelvoorstellen (Pop’s) om efficiënter en duurzamer te bestellen. Door minder frequent en dus meer gegroepeerd te bestellen, spaar jij meer kilometers en dus CO2- uitstoot uit!

BOMA schakelt uitstootarme transportpartners in voor duurzame stadsleveringen (o.a. in Gent en Antwerpen). BOMA levert de goederen af aan de rand van de stad waarna de bestellingen overgeladen worden naar een compact, eco-vriendelijk voertuig, met respect voor mens en planeet.

Meerdere Bomito’s beschikken zelfs over een elektrische wagen die ze op de parking van het hoofdkantoor in Antwerpen kunnen opladen met zonne-energie. Op die manier vergroenen we ons wagenpark. Ook staat er op de parking een “slimme bandenpomp” waarmee we bandenspanning op peil kunnen houden. Zo gaan de banden langer mee en besparen we 2% tot 5% in brandstof. Dit leidt tot een directe vermindering van CO2-uitstoot.BOMA koopt zoveel mogelijk lokaal aan. In het totaal wordt meer dan 80% van de materialen en middelen die BOMA aankoopt in Europa geproduceerd.

Alternatieve vervoersmiddelen

Iedereen binnen BOMA krijgt de kans om een elektrische fiets te leasen aan voordelige tarieven. Momenteel nemen er al 33 Bomito’s deel aan dit initiatief. Zij laten de auto opzij staan en rijden op een gezonde en mobiel verantwoordelijke manier naar het werk.

Ook thuiswerk is voor de Bomito’s geen taboe. Bij zware sneeuwval of files werken er verschillende Bomito’s vanuit de ‘home office’. Interne vergaderingen tussen de verschillende filialen lopen maximaal via videocalls. Zo verliest er niemand tijd op de baan en garanderen we een vlotte interne werking. Carpoolen wordt geïntensiveerd om zo het aantal wagens op de baan te doen dalen.

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!