BOMA & Duurzaamheid: Circulaire Concepten

In de komende weken nemen we je mee op onze duurzame reis en bespreken we de 4 pijlers van ons duurzaamheidsbeleid afzonderlijk. Deze week: circulaire concepten.

De (r)evolutie van een lineaire naar een circulaire economie is ingezet. BOMA werkt we mee aan een circulaire economie, waar grondstoffen ofwel natuurlijk afgebroken worden ofwel opnieuw gebruikt worden in een nieuw product van dezelfde kwaliteit.

Circulair schoonmaken

BOMA promoot energiezuinige machines met een laag waterverbruik. Door in te zetten op machines en robots kan je chemie-arm of zelfs chemie-loos schoonmaken. Voor chemie kiezen we voor innovatieve oplossingen, zoals de Probio range ontwikkeld door Greenspeed. Een van de eerste milieubevorderende schoonmaakproducten op de markt. De micro-organismen zijn 100 procent natuurlijk en verwijderen organische vervuiling tot diep in het oppervlak. Wanneer ze na gebruik opnieuw in het milieu terechtkomen, dragen ze actief bij tot waterzuivering en het behoud van een natuurlijke microbiële balans.

We verpakken het overgrote deel van onze schoonmaakproducten in bidons die voor minstens 50% uit gerecycleerd plastic bestaan. Door geconcentreerde producten in combinatie met doseerapparatuur aan te bieden minimaliseren wij het gebruik van verpakkingsmaterialen en gaan we verspilling door overdosering tegen.

Daarnaast ligt onze focus op de ontwikkeling van reinigers in tabletvorm. Hiermee kunnen we zeer grote winsten maken op het vlak van CO2-reductie, verpakking en opslag. De retourstroom van lege verpakkingen voor recyclage wordt zo overbodig.

Voor materialen promoot BOMA het gebruik van microvezelproducten. Door de capillaire werking van de microvezels wordt het verbruik van chemicaliën drastisch teruggeschroefd. Deze microvezeldoeken beschikken over een ‘nordic swan ecolabel’. BOMA introduceert nu ook de Greenspeed Re-belle doek. Deze doek bestaat uit 100% gerecycleerd materiaal en is bovendien recyclebaar. Hiervoor gaat Greenspeed een pilotcase opstarten voor het retourhalen van de doeken en ze te verwerken in Nederland tot nieuwe grondstof.

We bekijken waar mogelijk om gerecycleerde grondstoffen te gebruiken voor matten en materialen. Zo is het afvalzakkenassortiment vernieuwd waarbij er een range bijkomt uit gerecycleerd materiaal. Binnen washroom zorgen de intelligente dispensers dat er geen vel papier en geen druppel zeep en verpakking verspild wordt.

Levensduuroptimalisatie

Door het preventief onderhouden en herstellen – optimaal via een onderhoudscontract – van het machinepark kan de levensduur geoptimaliseerd worden. In onze Flex Fleet formule worden machines ‘gerefurbishet’ en opnieuw ingezet of tweedehands verkocht.

BOMA beschikt over filialen met winkels. Periodiek worden er hier verkoopdagen voor 2e hands materiaal (van werkwagens en machines) georganiseerd. Zo geven wij de kans aan zowel particulieren als andere organisaties om tegen een zachte prijs 2e hands materiaal te kopen.

Werkwagens zijn modulair opgebouwd, waardoor ze makkelijk te ontmantelen, herstellen en refurbishen zijn. De plastic onderdelen van de BOMA Concept Car en de Greenspeed C-Shuttle zijn gemaakt van gerecycleerd plastic granulaat en de metalen onderdelen hebben een Rilsan® coating op basis van appelsienschil om corrosie tegen te gaan.

Recycleer je oude materialen

We denken ook na over wat er met jouw producten gebeurt nadat je ze niet meer nodig hebt. Oude schoonmaakmachines, batterijen, dispensers en werkwagens recycleren we voor jou met de hulp van onze recyclage partners. Zo krijgen de grondstoffen van jouw materialen nog een tweede leven.

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!