Innovatieve schoonmaakrobot vult vacature en draagt bij aan duurzaamheid

Beweging 3.0, een zorgorganisatie in de regio Eemland, heeft succesvol vacatureruimte ingevuld én de duurzaamheidsdoelstellingen versterkt door de implementatie van een schoonmaakrobot. Het gaat om de geavanceerde Lionsbot R3, die op de Nederlandse markt is gebracht door BOMA. Na een zorgvuldige evaluatie van verschillende leveranciers en robotspecialisten koos Beweging 3.0 voor de Lionsbot R3 vanwege de prijs-kwaliteitverhouding en zijn duurzaamheidsaspecten.

De eerste kennismaking tussen Beweging 3.0 en BOMA vond plaats op de Interclean-beurs in 2022 in Amsterdam, waar Lionsbot zijn innovatieve schoonmaakrobot presenteerde. “Na een positieve kennismaking met BOMA en vervolggesprekken volgde een bezoek aan een zorgorganisatie in Noord-Holland” vertelt Thijs Sluiter, Hoofd Schoonmaak en Beheer & Onderhoud, bij Beweging 3.0. “Daar werd de R3 al succesvol ingezet voor het reinigen van gangen en andere ruimtes. Een geslaagde pilot op locatie Lichtenberg bevestigde de effectiviteit van de robot. In mei 2023 kochten we de eerste R3 schoonmaakrobot.

De keuze voor de schoonmaakrobot werd voornamelijk gemaakt, doordat vacatureruimte met de huidige krapte op de arbeidsmarkt lastig in te vullen is. “Met de inzet van een schoonmaakrobot kan het schoonmaakteam efficiënter werken waardoor er meer tijd vrijkomt voor schoonmaakwerkzaamheden op de woongroepen. Dit heeft geleid tot een slim vervulde vacature en ook tot een verbetering van de duurzaamheidsprestaties van Beweging 3.0. De R3 verbruikt namelijk aanzienlijk minder water dan traditionele machines.”

Gebruiksgemak en samenwerking met het schoonmaakteam

Het schoonmaakteam van Beweging 3.0 heeft de implementatie van de R3-robot als uitdagend maar zeker ook gebruiksvriendelijk ervaren. Dankzij duidelijke uitleg en training door de robotspecialisten van BOMA. Ondanks initiële zorgen bij het personeel over mogelijke vervanging door de robot, slaagde Beweging 3.0 erin deze zorgen weg te nemen. Open communicatie en betrokkenheid bij het implementatieproces waren hierbij de sleutel tot succes.

Karin, voorvrouw van het schoonmaakteam op locatie Lisudinahof, had een voortrekkersrol binnen het team tijdens de implementatie. Ze benadrukt het belang van begrip voor de medewerkers. “De uitleg van de robotspecialisten van BOMA is duidelijk en ze nemen ook echt de tijd. Complimenten aan deze heren. Ze zijn erg deskundig en weten waar ze het over hebben.”

Daarnaast prijst ze de snelheid van de service van BOMA. De betrokkenheid van BOMA werd nogmaals bevestigd toen een storing optrad en een monteur binnen 24 uur ter plaatse was. “Op woensdag belden we in verband met een storing en op donderdagochtend stond er meteen een monteur van BOMA op de stoep om deze te verhelpen. Een onderdeel wat nodig was, was er helaas niet, maar werd snel geregeld, zodat wij weer aan de slag konden.”

Resultaten

Beweging 3.0 erkent dat de R3-robot iets minder krachtig is in vergelijking met grotere schrobzuigmachines met pads. Toch geven ze aan dat de robot van grote toegevoegde waarde is in termen van productiviteit en ecologische bijdrage.

Door de implementatie van de R3-robot heeft Beweging 3.0 aanzienlijke kostenbesparingen gerealiseerd, met een verwachte terugverdientijd van ongeveer 1,5 jaar. Dit verbetert naast het financieel rendement, ook de mogelijkheid voor medewerkers om zich te richten op andere schoonmaakwerkzaamheden, waardoor de impact van arbeidsmarktproblemen vermindert.

Toekomstige Verwachtingen

Volgens Beweging 3.0 heeft de R3 nog een paar uitdagingen, zoals het ontbreken van het menselijke aspect en het optimaliseren van de prestaties. Toch is het team vastberaden om de ontwikkelingen in robotica te omarmen. : De zorgorganisatie onderstreept dat deze schoonmaakrobots geen vervanging zijn. Ze zijn een waardevolle aanvulling op het schoonmaakteam, met oog voor duurzame inzet van medewerkers en behoud van kwaliteit.

“Met de integratie van de R3-robot blijft Beweging 3.0 zich inzetten voor innovatie en duurzaamheid in de zorgsector. Dit met de overtuiging dat technologische vooruitgang essentieel is voor een toekomstbestendige dienstverlening” aldus Thijs Sluiter.

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!