BOMA & Duurzaamheid: Sitebeheer

In de komende weken nemen we je mee op onze duurzame reis en bespreken we de 4 pijlers van ons duurzaamheidsbeleid afzonderlijk. Deze week: Sitebeheer.

De ‘industrie’ wordt vaak gezien als bron van broeikasgassen, oorzaak van ontbossen en generatie van afvalstromen. De impact van onze vestigingen houden we graag zo laag mogelijk. Zo minimaliseren we onze impact op het milieu en het ecosysteem.

Energie- en waterverbruik

Met meer dan 300 werknemers verbruiken we dan ook aardig wat energie en water. Gelukkig is een groot deel van het hoofdkantoor en het distributiecentrum zelfvoorzienend.

Op het dak van BOMA Antwerpen liggen sinds 2009 meer dan 400 zonnepanelen, waardoor we veel besparen op energieverbruik. Maar ook met hernieuwbare energie moet je zuinig omgaan. Daarom verlichten we ons distributiecentrum van 10.000 m² met een LED-installatie die 85% minder stroom verbruikt dan traditionele verlichting. Naast die zonnepanelen vangen we regenwater op om toiletten mee door te spoelen. Zo maken we ten volste gebruik van wat de natuur ons geeft. Recent zijn er ook sensorkranen geïnstalleerd in het sanitair die 60 tot 90 % water besparen.

Afvalverwerking

Al die werknemers creëren ook heel wat afval waar we evengoed verantwoordelijk mee om willen gaan. Geen enkele Bomito heeft nog een persoonlijk afvalbakje. Ze staan recht en sorteren hun afval in circulaire kartonnen afvaleilanden. Zo beweegt iedereen meer en stimuleren we sorteren. Met dit initiatief besparen we meer dan 10.000 kleine plastic afvalzakjes per jaar! Ook het 10.000 m² grote magazijn creëert heel wat afval. Daar scheiden magazijniers al het karton en plastic folie zodat die afvalstromen gescheiden opgehaald kunnen worden.

Biodiversiteit

Wanneer je op bezoek bent bij BOMA Antwerpen, zul je misschien wel wat bijtjes zien rondvliegen. Het hoofdkantoor is dan ook een thuishaven voor een kolonie van 80 000 bijen! Die bijen leveren een gigantische bijdrage aan onze voedselvoorziening en het ecosysteem. Zo dragen we bij aan een duurzame omgeving.

Groenbeheer

Het is al langer geweten dat wat groen op kantoor doet leven. Daarom zijn onze kantoren van het nodige plantleven voorzien. Voor het beheer van het groen op onze parking werken we samen met maatwerkbedrijf: een sociale werkplaats waar werknemers die geen job vinden in een regulier bedrijf toch hun gading vinden.

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!