Een professionele hogedrukreiniger kopen? Ontdek onze volledige aankoopgids voor beginners

Professionele hogedrukreinigers zijn een bijzonder handige toevoeging aan je machinepark. Het is een onmisbaar & effectief instrument. Tenminste, als je weet waar je allemaal op moet letten wanneer je er eentje aankoopt. Bovendien is een hogedrukreiniger een flinke investering. Je wil dus ongetwijfeld graag het juiste toestel kiezen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er komen namelijk een heleboel (technische) zaken bij kijken. Welke professionele hogedrukreiniger past het beste bij jouw behoeften? Om hier het juiste antwoord op te vinden, moet je jezelf eerst een aantal vragen stellen. In dit artikel lees je meer over de basis van een hogedrukreiniger en de verschillende aspecten waar je het beste rekening mee houdt bij je aankoop. 

Direct aan de slag met jouw nieuwe hogedrukreiniger? Of ben je op zoek naar een andere schoonmaakmachine? Bekijk dan hier meer over BOMA Machinery

#1 Hoe intensief gebruik je de hogedrukreiniger?

Afhankelijk van het soort werk waarvoor je een hogedrukreiniger nodig hebt, informeer je naar ofwel een commercieel ofwel een zwaar professioneel toestel. De motoren van de toestellen zijn namelijk geschikt voor een bepaald gebruikIndien je daar een foute beslissing in maakt, zit je later snel met versleten onderdelen. Dit resulteert in jammerlijke kosten. Afhankelijk van de intensiteit van je gebruik, moet je dus een keuze maken tussen drie soorten toestellen.

Hogedrukreiniger voor commercieel gebruik

Heb je slechts enkele keren per jaar nood aan een hogedrukreiniger? Dan doe je waarschijnlijk een goede aankoop met één van de commerciële toestellen die je in een doe-het-zelf-zaak vindt. Deze toestellen zijn geschikt voor de jaarlijkse reiniging van terrastegels of de occasionele reiniging van je wagen. 

commerciële hogedrukreiniger

De motor van commerciële toestellen bevat vaak plastic onderdelen van lagere kwaliteit. Die kunnen het lichte werk perfect aan. Indien je de hogedrukreiniger te veel en te lang gebruikt, zal deze wel snel verslijten. Vaak zijn herstellingen eerder kostelijk en moeilijk, waardoor je snel aangewezen bent op een nieuw toestel. In dat geval is een professioneel instapmodel mogelijk iets voor jou!

Hogedrukreiniger voor professioneel gebruik

Professioneel instapmodel

Voor deze toestellen betaal je vanzelfsprekend iets meer dan voor een commercieel toestel. Dit heeft uiteraard zijn reden. De pistons in de pomp zijn namelijk van betere kwaliteit en presteren veel beter dan de plastic pistons van een commercieel toestel. Deze hogedrukreinigers zijn geschikt voor jou indien je wat vaker een hogedrukreiniger nodig hebt. Een gebruik van maximum twee uur per dag is zowat de norm bij dit toestel. Je gebruikt de hogedrukreiniger dan op meer frequente basis, maar toch niet continu. 

Professioneel toestel

Dit zijn de toestellen die het langste meegaan en het zwaarste werk aankunnen. Logischerwijs zijn zulke hogedrukreinigers aangewezen voor professioneel gebruik. 

professionele hogedrukreinigers

Professionele toestellen werken gemakkelijk tot vier uur per dag of zelfs langer zonder daar al te veel last van te hebben. De reden daarvoor is de sterke motor en pomp. Bij professionele hogedrukreinigers zie je sneller keramische pistons. Die zijn gemaakt voor lang en hard werk en vind je niet terug in de meer commerciële toestellen.

 

Ben je eruit? Lees dan hier meer over de aanschaf van een BOMA machine of neem contact op met onze experts.

 

kermische pistons

 

2. Met welke vervuiling heb je te maken? 

Afhankelijk van het werk waarvoor je een hogedrukreiniger nodig hebt, zal je meer druk of een hoger debiet nodig hebben.  Alles hangt af van de vervuiling die je tracht te verwijderen. Het onderscheid tussen druk en debiet/flow is niet onbelangrijk. Met druk bedoelen we simpelweg de kracht waarmee het water de hogedrukreiniger verlaat. Dat drukken we uit in aantal bar. Met debiet/flow bedoelen we het aantal liter dat je hogedrukreiniger per minuut verplaatst. Heb je vooral te maken met los vuil dat weggespoeld moet worden zoals zand of slijk? Dan heb je een hoog debiet nodig. Zit je eerder met hardnekkig, aangekoekt vuil? Dan heb je meer kracht nodig om dat vuil los te krijgen. In dat geval kies je best voor een hogedrukreiniger met meer druk.

 

3. Heb je koud of warm water nodig?

Daar is het antwoord heel kort en simpel op. Een hogere temperatuur verhoogt de reinigingskracht van je hogedrukreiniger. Een machine op warm water zal dus beter van pas komen bij hardnekkige vervuiling en vetverwijdering. Voor alle andere hogedruk toepassingen gebruik je dus het beste een machine op koud water.

 

4. Neem je een hogedrukreiniger op stroom of op benzine?

Dat hangt volledig af van je situatie en je voorzieningen.Een hogedrukreiniger op stroom stoot geen CO2 uit. Hou er echter wel rekening mee dat een heleboel professionele hogedrukreinigers werken op krachtstroom, waarvoor je een drie fasen stopcontact nodig hebt. De meeste instapmodellen en zo goed als alle commerciële modellen maken gebruik van een gewoon 230V stopcontact. Als je op je werkplek voldoende voorzien bent van de juiste stopcontacten, dan koop je best een hogedrukreiniger op stroom. Heb je niet overal stroomvoorziening en moet je veel verplaatsingen maken met je machine? Dan is een hogedrukreiniger op benzine of diesel wellicht een betere keuze. Je moet in dat geval natuurlijk wel wat brandstof in huis halen, maar je bent voor de rest wel volledig vrij. 

 

5. Welke accessoires heb je nodig voor jouw hogedrukreiniger?

Met behulp van hogedrukreiniger accessoires pak je iedere reinigingsklus gericht aan. Kijk altijd goed of de hogedrukreiniger accessoires wel compatibel zijn met het model hogedrukreiniger dat je in bezit hebt. 

Wist je dat je bij BOMA gebruik kan maken van flexibel fleetmagement? Zo heb je altijd de juiste machines in huis. Lees hier meer over BOMA Machinery.

 

Nozzles

De nozzle is een belangrijk onderdeel voor de reinigingskracht van je hogedrukmachine. Er bestaan verschillende soorten nozzles of sproeiers die je op de lans van je hogedrukreiniger kunt bevestigen. Elke nozzle resulteert in een specifieke straal die bepaalde werkjes beter kan oplossen dan de andere nozzles. We maken het onderscheid tussen drie verschillende stralen en hun bijbehorende spuitmonden.

 

De puntstraal 

De puntstraal is veruit de krachtigste straal die jouw hogedrukreiniger kan produceren. Dat komt doordat de opening van deze nozzle slechts – zoals de naam zegt – een klein puntje is. Al het water moet dus onder een bepaalde druk door dat kleine gaatje raken, waardoor je een zeer geconcentreerde straal op één enkel punt kunt focussen. 

puntstraal

 

Deze nozzle gebruik je het beste niet voor grote oppervlakken. Je doet er langer over, mist waarschijnlijk enkele plekken en nadien zal je strepen op het oppervlak opmerken. De puntstraal gebruik je dus het beste enkel voor echt geconcentreerd werk.

De vlakstraal 

De vlakstraal bevat een bredere opening dan een puntstraal. Het water verlaat de lans door een opening in een hoek van zo’n 25 graden, waardoor je dezelfde hoeveelheid water over een grotere oppervlakte verspreid. De vlakstraal gebruik je als je grote vervuilde oppervlakken wilt reinigen.

vlakstraal

Je verliest dus enige kracht en precisie, maar je werkt sneller en uniformer dan met een puntstraal. Nadien is de kans dan ook veel kleiner dat je strepen op je oppervlak opmerkt.

De roterende puntstraal 

De draaiende puntstraal combineert de kracht van een punstraal met de werkbreedte van een vlakstraal. Hierdoor bewerk je een veel groter oppervlak en loop je minder risico op strepen nadien. De roterende puntstraal heeft hetzelfde nut als de vlakstraal. Deze straal is en blijft echter een puntstraal. Je bewerkt dus een minstens even grote oppervlakte als de vlakstraal, maar met de kracht van de puntstraal. Dit gebruiken we dus voor grote oppervlakken met hardnekkige vervuiling.

 

Haspels

Met een haspel rol je de drukslang van je hogedrukreiniger gemakkelijk op. Dit is vooral handig wanneer de drukslang van je hogedrukreiniger langer is dan 10 meter. De meeste hogedrukreinigers zonder haspel hebben namelijk doorgaans een slang die maximum 10 meter lang is. Indien de slang langer is dan 10 meter zal deze moeilijker op te bergen zijn. Met een haspel kan je hogedrukreiniger gemakkelijk een drukslang van 15-30 meter aan. Als je een drukslang van meer dan 30 meter wilt aankopen, raadpleeg je het beste eerst een expert. Zo ben je er zeker van dat de hogedrukreiniger die je koopt de juiste voor jou is.

Oppervlaktereinigers

Indien je een vloeroppervlakte regelmatig egaal wilt reinigen, dan zijn nozzles soms niet de meest praktische oplossing voor jou. In dat geval is een oppervlaktereiniger veel handiger. 

oppervlaktereiniger voor hogedrukreiniger

Onderin zitten namelijk twee snel roterende nozzles die je water gelijk verdelen over de oppervlakte. Hierdoor werk je consequent, waardoor je minder kans hebt op strepen.

Schuimlansen

Met een hogedruk schuimlans creëer je een schuimlaag die vastzittend vuil losweekt van oppervlakken. Wanneer je een hogedrukreiniger in combinatie met chemische stoffen gebruikt, heb je twee opties. De eerste optie is je detergent rechtstreeks aan de machine koppelen. Hierdoor passeren de chemische stoffen samen met het water door de pomp. Hier moet je echter voorzichtig mee zijn. Je pomp waardeert namelijk niet alle soorten chemische stoffen. Zorg er in dit geval dus zeker voor dat je detergent geschikt is voor gebruik in combinatie met hogedrukreinigers. De andere, veiligere optie is een schuimlans. Dit is een opzetstuk waar je je detergent pas toevoegt vlak voor het water de hogedrukreiniger verlaat. 

schuimlans voor hogedrukreiniger

Hierdoor zet je beschadiging buitenspel en werk je gemakkelijk met elke detergent.

Fijn zand (natstralen)

Voor de meest hardnekkige vervuiling, zoals teer, roest of opgedroogde verf, kan natstralen wel eens van pas komen voor jou. Je gaat als het ware zeer fijn zand toevoegen aan je waterstraal, waardoor je het oppervlak enigszins zandstraalt.

Let wel op: het is niet eender welk zand je hiervoor gebruikt. Raadpleeg hiervoor een expert die jou de beste oplossing kan aanbieden. 

Zit je nog met vragen of opmerkingen? 

Wanneer je dan eindelijk de perfecte hogedrukreiniger in huis hebt gehaald, ben je hopelijk tevreden van je aankoop en de service die daarbij gepaard gaat. BOMA verkoopt een compleet assortiment hogedrukreinigers gekoppeld aan een uitstekende service. Met deze gids vind je hopelijk de ideale match voor jou. 

Zit je nog met vragen of opmerkingen? Dan mag je ons altijd vrijblijvend contacteren. We helpen je graag verder! Zoek je naast een hogedrukreiniger nog andere schoonmaakmachines of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van flexibel fleetmanagement of onze onderhoudscontracten? Bekijk dan hier een overzicht van alle mogelijkheden die BOMA Machinery biedt.

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!