Werken aan een schone toekomst is slim. BOMA heeft dan ook een sterke motivatie om een positieve impact te leveren, niet enkel met onze middelen en onze dienstverlening, maar ook met betrokkenheid naar onze medewerkers en de maatschappij. Maak daarom kennis met Lies Marijnissen, Sustainability Manager bij BOMA. Zij is de spil die de verschillende afdelingen samenbrengt in alle duurzaamheidswaarden. Met 10 jaar ervaring in de professionele schoonmaak, weet zij als geen ander hoe ze een brug moet bouwen tussen duurzaamheid en oog houden voor de wensen van onze klanten.
1. Welke rol speelt duurzaamheid voor jou persoonlijk?
“Wat ik zelf heel belangrijk vind, is respect hebben voor de natuur en elkaar. Als onderneming ben je enkel toekomstbestendig door economische groei en respect voor de planeet en mens hand in hand te laten gaan. Juist door mijn persoonlijke interesse en de ambities van BOMA ben ik in deze rol beland. Ik wil werken voor een bedrijf dat een positieve bijdrage levert aan de maatschappij en ik wil hier ook aan meebouwen. We zitten nu eenmaal met klimaatproblematiek en grondstoffen tekorten. Als bedrijf moet je hier rekening mee houden en moet je hier doelgericht stappen in zetten. De tijd van afwachten ligt al ver achter ons.”
2. Wat zijn de belangrijkste items in het duurzaamheidsbeleid van BOMA?
“Begin dit jaar hebben we onze duurzame ambities uitgesproken door het vast te leggen in onze visie, verwoord als OneZero. De term OneZero staat voor een werktitel van permanente ontwikkeling met als ultieme doelstelling: dé facility-leverancier voor onze klanten worden met One solution en Zero impact. Vooral de uitspraak Zero impact benadrukt onze duurzame ambities.
Om tot die Zero impact te komen, moeten we binnen het duurzaamheidsbeleid weten waar wij als bedrijf de grootste stappen kunnen maken. Al snel werd duidelijk dat de CO2-footprint die wij als BOMA achter laten een belangrijke punt was waarop veel verduurzaming te behalen is. Binnen onze eigen bedrijfsvoering weten we nu dat 66% van CO2-uitstoot afkomstig is van transport. Energieverbruik binnen BOMA ligt dan weer heel laag door acties uit het verleden. Zo hebben wij dankzij het energiebeleid vanaf 2017 al 70 TON CO2 bespaart door o.a. het overgaan naar LEDverlichting en het gebruik van onze zonnepanelen.
Daarnaast moeten de producten die we aanbieden duurzame oplossingen zijn zodat wij onze klanten ontzorgen ook op gebied van duurzaamheid. Dit is eveneens een vraag die sterk vanuit de markt komt.
We bieden onze klanten een ‘one stop-shop’ oplossing. Dat ertoe leidt dat goederenstromen worden gebundeld, het verkeersinfarct minder groot wordt en er zo toe bijdraagt dat de CO2-uitstoot verkleint. Anderzijds bieden we duurzame producten aan zoals microvezelmaterialen en machines die zorgen voor een reductie in water- en chemieverbruik. BOMA is altijd al een pionier geweest, door bijvoorbeeld als eerste microvezel te introduceren in de B2Bmarkt. Die pionier zijn we nog steeds, we hebben nu zelfs milieu-bevorderende Probio producten met het Cradle to Cradle certificaat in het assortiment.
Recent hebben we naast, mobiliteit, concepten en sitebeheer, ook een vierde pijler aan ons duurzaamheidsbeleid toegevoegd, namelijk sociale betrokkenheid. Dit heeft onder andere betrekking op ons personeel met onderwerpen als werkvreugde, inclusiviteit en gezondheid. Rond deze onderwerpen zijn de afgelopen maanden intern al leuke activiteiten gebouwd. Daarnaast vinden wij kennis erg belangrijk en doen ons best om dit ook buiten BOMA, naar de maatschappij toe, een steentje aan bij te dragen. Door middel van opleidingen, maar ook ondersteuning van duurzame activiteiten. Daar willen we ons in onderscheiden.”
3. Hoe probeer je medewerkers te enthousiasmeren voor duurzaamheid?
“Het is belangrijk om eerlijk en transparant te communiceren en zo medewerkersbetrokkenheid te creëren. Dit willen we komende periode ook meer doen, meer communiceren wat we samen al bereikt hebben.
De samenwerking met River Clean-up is een belangrijke zichtbare stap geweest voor onze Bomito’s (red. BOMA-medewerker). Diverse acties zijn al georganiseerd, zoals het opruimen van afval in de pauzes tot deelname aan grote River Clean-up events. Daarnaast zijn we op de afdelingen heel bewust bezig met het sorteren van afval, bieden we water via waterbesparende watertaps aan en hebben we op ons kantoor in Antwerpen een slimme bandenpomp die we zowel intern als bij onze bezoekers promoten (hiermee is al ruim 5 ton CO2 bespaard). Waar we kunnen, worden onze vestigingen voorzien van zonnepanelen. Qua mobiliteit zijn we bewust bezig om ons wagenpark te vergroenen. Ook bieden wij Bomito’s de optie om gebruik te maken van een fietsplan. Door met de fiets naar het werk te gaan en de auto te laten staan, verminderen we de CO2-uitstoot. Bovendien is dat ook een gezondere optie voor de werknemer. Sinds kort hebben we ook een “Sustainability tribe”. Dit is een groep Bomito’s afkomstig uit alle lagen en afdelingen van het bedrijf. Samen organiseren we diverse duurzame acties. En wat motiveert nu beter dan acties die door je collega’s zelf zijn bedacht. “
4. Wat wil je het komende jaar bereiken binnen BOMA?
“BOMA heeft de ambitie om te gaan voor Zero impact en we hebben als concrete doelstelling tegen 2030 CO2 neutraal te kunnen opereren. Hiervoor gaan we over op het vergroenen van ons eigen wagenpark om de liters brandstof enorm te doen dalen. Verder willen we nog efficiënter leveren door slimme besteloplossingen aan te bieden. Zo kunnen we nutteloos en vervuilend transport vermijden.
Daarnaast willen we stappen zetten in ons productassortiment met een duurzaamheidsscore. Dit is een onafhankelijke score die het voor ons en onze klanten inzichtelijk maakt wat de impact van een specifiek product is op het milieu en de gezondheid. Zo kunnen wij ook bewuste keuze maken in het verduurzamen van ons assortiment.”
5. Ter afsluiting: Heb je een tip voor andere bedrijven uit de branche?
“Begin met uitzoeken waar je het grootste verschil kunt maken. Doe een nulmeting en begin vanaf daar met kleine acties. Deze kunnen al een verschil maken, denk aan duurzame detergenten, watertaps, goed sorteren of een schoonmaakrobot die weinig water en chemie verbruikt. Maar belangrijk: maak het leuk!”