De juiste zak voor de juiste bak

Een belangrijk onderdeel van de dagelijkse schoonmaak is het wisselen van de afvalzakken. Helaas kan dit een vervelend klusje zijn. Zeker als de vuilniszak niet goed past en op de bodem van de afvalbak ligt of omdat er weer eens een scheur in zit en al het afval in de bak gelekt is. Deze ergernis voorkomen, begint al bij het na gaan of je de juist afvalzak hebt gebruikt.

Nieuwe wetgeving

Sinds begin dit jaar moeten afvalzakken in België voor 80 % uit gerecycleerd materiaal bestaan, vanaf 2025 zelfs voor 100 %. Uitzonderingen gelden enkel voor biodegradeerbare afvalzakken voor gft-afval, afvalzakken voor medisch afval, asbesthoudende materialen en bouwpuin. Belangrijk dus om rekening mee te houden bij de aankoop van jouw afvalzak.

Afvalzakken: HDPE en LDPE

Afvalzakken worden gemaakt van Polyethyleen (PE) plastic. Er zijn verschillende kwaliteiten PE leverbaar, elk met zijn unieke eigenschappen. De meest gebruikte plasticsoorten zijn LDPE- en HDPE. HDPE staat voor High Density Polyethyleen.  Deze zakken hebben een hoge moleculaire dichtheid. Het zijn vaak dunnere zakken, echter maakt het ze niet minder sterk. De HDPE zakken worden veel gebruikt in kantoren en sanitaire ruimtes. LDPE staat voor Low Density Polyethyleen. LDPE afvalzakken zijn stevige zakken en ideaal voor het gebruik in keukens of voor het afvoeren van wat grover afval zoals hout en karton.

Welke maat afvalzak heb ik nodig?

Voor consumenten maken grotere leveranciers  bijvoorbeeld makkelijke cijfer- of lettersystemen zodat ze precies weten welke afvalzak past in hun afvalbak. In de zakelijke markt is dit niet altijd beschikbaar. Er zijn namelijk veel factoren om rekening mee te houden. Toch zijn er berekeningen om te weten te komen welke maat afvalzak past in jouw afvalbak:

Een ronde afvalbak

Breedte van de zak = diameter van de bak x 3,14 delen door 2

Lengte van de zak = Hoogte van de bak + de helft van de langste zijde van de bak + 10 a 20 cm

Een rechte afvalbak

Breedte van de zak = breedte van de bak + diepte van de bak

Lengte van de zak = Hoogte van de bak + de helft van de langste zijde van de bak.

TIP!

Houd rekening met de omslag die nodig is om de bak. Bij een grotere zak houd je meer marge aan als bij een kleinere zak.

Nieuwe wetgeving

Sinds begin 2021 moeten afvalzakken in Vlaanderen voor 80 % uit gerecycleerd materiaal bestaan, vanaf 2025 zelfs voor 100 %. Uitzonderingen gelden enkel voor biodegradeerbare afvalzakken (gft-afval), afvalzakken voor medisch afval, asbesthoudende materialen en bouwpuin. Deze wetgeving heet VLAREMA 7.

Een afvalzak met minimaal 80% gerecycleerd materiaal heeft een aanzienlijk positieve impact op de CO2-uitstoot. Zo zal bvb een afvalzak 70 x 110 cm T25 – rol 25 stuks zo’n 60% minder CO2-impact hebben, dan wanneer deze uit nieuw materiaal is gemaakt.

Ondertussen bestaat het BOMA-gamma voor meer dan 75% uit deze zogenaamde VLAREMA 7 afvalzakken en verdelen we deze ook buiten de Vlaamse grenzen. Deze omschakeling heeft ervoor gezorgd dat wij bijdragen aan een ecologische toekomst!

Sinds begin 2023 is dan weer verplicht in Vlaanderen om het bedrijfsrestafval in transparante afvalzakken aan te bieden. Deze wetgeving heet VLAREMA 8. Lees er meer over in de aanvullende blog.

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!