Streeploos ramen wassen in 5 stappen

Je wilt schone ramen. Neen. Je wilt streeploze, schone ramen. Een perfect resultaat is niet altijd even gemakkelijk te behalen. In deze schoonmaaktip gaan we dieper in op de oorzaken van strepen op je raam en de juiste techniek om ramen te wassen met het ‘Glaswaspakket exterieur’.

Waarom zie ik strepen op mijn ruiten?

Voor we ingaan op een stappenplan waarmee jij streeploos ruiten wast, is het belangrijk om eens te kijken naar de 3 grootste oorzaken van die strepen op je ramen.

Het rubber van je ruitenwisser

De meest voorkomende oorzaak is een probleem met het rubber van je ruitenwisser. Wanneer dat rubber beschadigd is, hard/verduurd is of gewoon los zit in de wisserhouder, dan is de kans op strepen groot. Houdt echter ook de scherpte van het rubber in het oog. Als de hoek van het rubber is afgesleten tot een botte boog, dan kun je nooit al het water meenemen tijdens het raamwissen.

Voordat je jouw ruiten wast, kijk je dus beter na of jouw rubber voldoet aan die criteria. Een rubber is een van de belangrijkste attributen voor een sterk resultaat. Professionele ruitenwassers jagen er per week 3 rubbers door!

Vervuiling op je ruiten

Heb je een goed rubber, maar nog steeds geen streeploos resultaat? Misschien ligt het dan wel aan de vervuiling van jouw raam!

Zeer sterke vervuiling (vogeluitwerpselen of ingedroogde verf) of aangehechte vervuiling (denk maar aan lijmresten van stickers) lossen niet altijd meteen wanneer je jouw raam inwast. Wanneer je nadien je ruit begint te wissen, smeer je een deel van die vervuiling uit, wat resulteert in strepen.

Techniek

Ruiten wassen is niet iets dat je zomaar doet. Er zit een zekere techniek achter. Hanteer de juiste techniek en je eindigt waarschijnlijk met een streeploos gewassen ruit. Helaas kunnen kleine technische foutjes al leiden tot kleine strepen, zoals te veel of te weinig druk op je ruitenwisser zetten.

Maar welke techniek is de juiste? Die overlopen we hierna aan de hand van het glaswaspakket exterieur!

Streeploos ramen wassen met het glaswaspakket

1. Bereid je voor

Voor je begint onderneem je best enkele voorzorgsmaatregelen.

Zorg ervoor dat je al je materialen bij de hand hebt en scherm de grond onder het raam af indien nodig.

Vul de rode ramenwasemmer met koud leidingwater en voeg de Veronid raamreiniger toe (10 cl op 5 liter). Doe het in die volgorde zodat je schuimvorming vermijdt.

2. Zorg voor een gladde raam

Oneffenheden op het oppervlak van je raam beschadigen de rubber van je ruitenwisser. Kijk daar heel goed voor uit, want een glad rubber zorgt ervoor dat je streeploos ramen wist. Door op voorhand steentjes, opgedroogde verf & vogeluitwerpselen te verwijderen met de ruitenschraper voorkom je dat je jouw ruitenwisser beschadigt en dus strepen nalaat.

3. Was het raam in met de microvezel inwasser

Plaats de microvezel inwashoes op de T-houder en dompel onder in de emmer. Neem hem eruit en knijp het overtollige water uit de inwashoes.

Begin links onderaan tegen de omlijsting van je raam. Hou de inwasser 45° schuin.

Werk naar boven toe en zorg er zeker voor dat de inwasser tegen de omlijsting blijft.

Eens je boven bent, beweeg je van links naar rechts en van boven naar onder. Zorg er zeker voor dat je alle kantjes en hoekjes te pakken krijgt.

LET OP: als je linkshandig bent, doe je deze stap in spiegelbeeld!

Maak de spons nat in de emmer, wring uit en reinig de omlijstingen van je raam.

Je hebt nu het raam ingewassen en de omlijsting gereinigd. Tijd om de ruitenwisser boven te halen!

4. Ruitenwissen maar!

Deze stap is de allerbelangrijkste. Zowel je materiaal als je techniek zorgen tijdens het ruitenwissen voor een streeploos resultaat. Volg elke stap nauwkeurig en ook jij krijgt het onder de knie mits een paar oefensessies.

Beginnen doe je met het bevochtigen van het rubber. Daardoor glijdt je wisser veel gemakkelijker over de ruit.

Weet je nog hoe je de ruit inwaste in stap 3? Goed! Gebruik dezelfde techniek tijdens het raamwissen, maar let er zeker op dat:

  1. Je jouw raam in 1 vloeiende beweging wist. Hoe meer bewegingen je nodig hebt, hoe groter de kans op strepen en druppels nadien.
  2. Je niet te veel en ook niet te weinig druk op je wisser zet. Een rubber dat volledig in orde is kun je zonder al te veel druk te zetten gewoon over je raam laten glijden zonder dat je water achterlaat.
  3. Je zeker alle hoekjes en kantjes meeneemt terwijl je wist.
  4. Je de spons onderaan de ruit onder de ruitwisser houdt. Zo absorbeer je al het grootste deel van de vervuiling.

Het raam in 1 vloeiende beweging streeploos wassen lukt je misschien niet van de 1e keer. Gelukkig baart oefening kunst! Lukt het je niet meteen? Was dan het raam gewoon opnieuw in en start opnieuw tot je gelukkig bent met het bereikte resultaat.

5. Afwerken

Droog alle zijden van de ruit en de omlijsting met een droge microvezeldoek. Ook op je omlijsting kunnen druppels hun sporen achterlaten!

Als je alle stappen goed gevolgd hebt, dan zou je jouw raam streeploos gewassen moeten zijn.

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!