Handen wassen ten tijde van corona: wanneer & hoe doe je het? (stappenplan)

Het belang van handen wassen bij Corona

Je wast je handen om een simpele reden. Je wilt ziektes bij jezelf en anderen voorkomen. Je handen raken namelijk dagelijks veel personen en oppervlakken aan. Die contacten laten bacteriën achter op je huid.

Door je handen voldoende te wassen, verwijder je bacteriën. Hoe minder je je handen wast, hoe groter de kans dat je een ziekte oploopt of schadelijke bacteriën overdraagt. Dat is uiteraard niet wat je wilt, toch?

Wanneer moet je jouw handen wassen?

Vooral in de zorgsector en in ziekenhuizen is het belangrijk om voldoende handwasmomenten in te lassen. Handhygiëne is namelijk van prioritair belang in zorginstellingen en ziekenhuizen. Hoe dan ook, las altijd een moment in om je handen te wassen na elk van deze activiteiten:

#1 Was je handen na elk toiletbezoek

Er zijn 2 grote redenen om je handen te wassen na elk toiletbezoek. En die hebben beide te maken met de bacteriën in urine en uitwerpselen.

Ten eerste bevat 1 gram ontlasting tot 1 triljoen bacteriën. Een deel daarvan vindt een weg naar je handen.

Maar handen wassen na een toiletbezoek gaat verder dan je eigen uitscheidingen.

toiletbezoek

Stel dat je een WC doorspoelt zonder het deksel te laten zakken. Door de lucht –en waterverplaatsing vliegt een bacteriewolk naar boven die zich verspreidt door de ruimte.

Verschillende studies tonen aan dat die bacteriën op de gootsteen, de vloer en zelfs tandenborstels terecht komen.

Kortom: sanitaire ruimtes zitten vol bacteriën afkomstig uit doorgespoelde WC’s. Met elke deurklink of kraan die je aanraakt, kom je in contact met die beestjes.

#2 Was je handen nadat je een luier ververst

Deze sluit aan bij de regel: handen wassen na elk toiletbezoek. Een gevulde luier zit vol bacteriën. Was je handen daarom na elke luier die je ververst.

#3 Was je handen nadat je niest, hoest of je neus snuit

Luchtwegaandoeningen verspreiden zich via lucht en lichamelijk contact. De meeste mensen houden hun hand voor de mond als ze hoesten of niezen. Op die manier voorkomen ze dat bacteriën zich via de lucht verspreiden.

niezen in zakdoek

Dat is de helft van het werk. Nadien is het belangrijk dat je je handen wast om die bacteriën te doden. Zo minimaliseer je de kans dat je anderen besmet.

#4 Was je handen na contact met etenswaren

Ook je eten zit vol bacteriën. Die bacteriën sterven wanneer je je eten kookt of bakt, maar jij komt er wel mee in contact als de ingrediënten nog rauw zijn.

rauwe etenswaren versnijden

Een klassiek voorbeeld is de Salmonellabacterie. Dit kleine beestje vind je op rauw vlees, eieren, zuivelproducten, vis en garnalen. Door je handen niet te wassen nadat je rauwe ingrediënten versnijdt, geef je die bacterie de kans zich te vermenigvuldigen.

#5 Was je handen na elk contact met afval

Afval is een broeihaard voor bacteriekolonies. Hoe warmer het is, hoe sneller bacteriën zich ontwikkelen. Vandaar dat je afval harder stinkt in de zomer.

#6 Was je handen na contact met je huisdier of huisdiervoedsel

Huisdieren kunnen drager zijn van ziektekiemen die ze overdragen via hun vacht en speeksel. Door je huisdier te aaien of je door je huisdier te laten likken kom je in contact met die ziektekiemen.

huisdieren

Hoe moet je jouw handen wassen? (stappenplan)

Handen wassen gaat verder dan enkel nat maken, wrijven en afdrogen. Als je grondig en hygiënisch werkt, doorloop je enkele stappen. Dat proces duurt ongeveer 20 seconden.

  1. Maak je handen nat, draai de kraan dicht en neem zeep. Zeep zorgt ervoor dat water tot in de kleinste groefjes van je huid raakt. Daarnaast absorbeert zeep bacteriën gemakkelijker.
  2. Wrijf je handpalmen tegen elkaar.
  3. Wrijf over de rug van je handpalmen.
  4. Kruis je vingers en wrijf ze tegen elkaar.
  5. Reinig de binnenkant van je handpalm met je vingertoppen.
  6. Zeep je duimen grondig in.
  7. Schraap met je nagels over je handpalm.
  8. Spoel de zeep met water van je handen.
  9. Droog je handen. Bij voorkeur gebruik je papieren handdoekjes. Onderschat het belang van deze stap niet. Natte handen geven 1000 keer meer bacteriën door dan droge.

Tip: ten tijde van het coronavirus is het meer dan ooit belangrijk om te weten hoe je jouw handen nu correct hoort te wassen. Wil je graag je collega’s op het werk, je gezin of je vrienden inlichten? Download dan vrijblijvend onze poster. Deze kun je makkelijk ophangen in sanitaire ruimtes. Sharing, is caring!

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!