Een goede voetmat is een van de belangrijkste en meest onderschatte onderdelen van jouw schoonmaak. Dat klinkt misschien als een gedurfde uitspraak. Toch vallen de effecten van voetmatten niet te verwaarlozen. Je werkt er namelijk niet enkel efficiënter door. Je laat ook een betere indruk na op medewerkers en bezoekers. In deze blogpost duiken we in de wereld van voetmatten en de impact die ze hebben op schoonmaken.
De voordelen van kwalitatieve voetmatten
Besparing op schoonmaaktijd- en budget
Iedereen die binnenkomt in je gebouw, brengt via schoenzolen heel wat vuil en vocht mee naar binnen. Die vervuiling is een grote boosdoener voor de staat van jouw vloeren. 90% van vloerschade is namelijk te wijten aan vuil en vocht. Wanneer je beseft dat ongeveer 86% van de levensduurkosten aan je vloer onderhoudskosten zijn, dan is de boodschap duidelijk. Hoe minder vocht en vuil de weg naar jouw vloeren vindt, hoe minder tijd en middelen je spendeert om de gevolgen ervan op te lossen.
Wanneer je met je vuile schoenen over 6 meter voetmat wandelt, verwijder je al tot 95% van de vervuiling die zich onder je schoenen bevindt. Op die manier bespaar je niet alleen op het onderhoud van je vloer. Je verlengt ook de levensduur ervan.
Je laat een betere indruk na
Bij gebrek aan een schoonloopmat, komt al dat vuil en vocht vanzelf binnen. Zo zie je niet alleen vuile moddervoeten op je vloer. Op termijn loopt je vloer zichtbare beschadigingen op. Dat zijn zaken die je liever vermijdt eens er klanten of prospecten op bezoek komen.
Je krijgt slechts 1 kans op een sterke eerste indruk. Die grijp je het liefste met beide handen aan.
De plaatsing van je voetmat
De locaties waar je een voetmat voorziet, zijn belangrijker dan je zou vermoeden. Een kleine voetmat aan de ingang volstaat namelijk niet voor een optimaal effect.
Je hoort in de eerste plaats na te denken over de looproutes die klanten en medewerkers volgen. Langs waar komt iedereen binnen, langs waar verlaat iedereen het gebouw?
De tweede factor die meespeelt is de drukte van elke locatie. Een achterdeurtje heeft minder nood aan een lange schoonloopmat dan je hoofdingang.
De verschillende loopzones deel je op in 3 categorieën:
1. Buiten
Buitenmatten zijn de eerste verdedigingslinie tegen grof vuil. Deze matten moeten in staat zijn om het grofste vuil onder de voetzolen vandaan te schrapen nog voor je het gebouw betreedt.
Buitenmatten bestaan in 3 voorname vormen:
- Borstelmatten: een voetschraper gemaakt met nylon borstelhaartjes. Deze voetmat verwijdert slijk en grof vuil van de schoenzolen en is bestand tegen extreme weersomstandigheden.
- Rubberen matten: deze voetmatten zijn eerder geschikt voor vochtopname. Door de open rug van deze voetmatten beschikken ze over een perfecte drainage.
- Spaghettimatten zijn slijtvaste en decoratieve antivuilmatten. Ze verwijderen grof vuil van de schoenzolen door middel van open lussen die de vervuiling afschrapen, opvangen en onder het oppervlak verbergen.
2. Binnen
Nadat de buitenmat het grofste vuil van je schoenzolen verwijderde, is het tijd om fijner vuil en vocht aan te pakken.
Daarvoor gebruik je het beste een van de volgende matten:
- Coral voetmatten behoren tot de beste voetmatten om vocht en vuil te absorberen. Ze beschikken enerzijds over fijne vezels om veel vocht te absorberen en anderzijds grove vezels om vuil af te schrapen.
- Kokosmatten zijn ook geschikt om vocht en vuil van je zolen te verwijderen. Maar die voetmatten doen dat veel minder efficiënt dan Coral voetmatten.
3. Circulatiezones
Afhankelijk van de gebruikte buitenmatten en schoonloopmatten aan de ingang, bevindt er zich nog steeds wat vuil en vocht onder je schoenen. Wil je gaan voor 100% schone zolen? Dan zijn circulatiezones zoals recepties, gangen, liften en trappen de perfecte locatie om dat laatste beetje vervuiling te pakken te krijgen. Geribde rubberen matten zijn daar een goede oplossing voor!
De lengte van een voetmat
Hoe meer stappen je kan zetten op een voetmat, hoe efficiënter die uiteraard gaat zijn. Dit is vaak nog wel een strijd tussen wat veel architecten voorzien in hun ontwerp en de schoonmaakdienst van een gebouw. Probeer toch altijd een lange voetmat af te dwingen het voorkomt veel schade aan de binnenvloeren die er op hun beurt niet netter uit gaan zien.
Voetmatten in vochtige ruimtes
Loopzones bevinden zich meestal in gebieden die je terugvindt in elk gebouw. Aan de ingang en in de circulatiezones. Maar daar vallen zwembaden en sanitaire ruimtes helemaal niet onder! Die vragen namelijk een heel andere aanpak.
Een voetmat in zulke ruimtes heeft niet als hoofddoel om vuil tegen te houden. Je wilt een loopzone creëren die wandelcomfort en een goede drainage biedt. De Soft Step is een goed voorbeeld van zo’n voetmat voor in vochtige ruimtes die zelfs antibacterieel behandeld is.
Kwaliteit van een voetmat
De kwaliteit van je voetmat is allesbepalend voor de doeltreffendheid ervan. Een kokosmat zal zijn werk wel doen. Maar die bereikt nooit hetzelfde resultaat als een Coral voetmat.
De samenstelling van je voetmat bepaalt die kwaliteit. Voetmatten bestaan namelijk uit garens. Het ene garen zorgt voor een verhoogde vochtopname, het andere voor een goede vuilafschraping. Afhankelijk van de dichtheid van die garen in je voetmat is ze beter in staat om vuil en vocht op te nemen.
Een echt goede voetmat vermindert vervuiling met 95% over een afstand van 6 meter. Een korte voetmat van lage kwaliteit heeft dus een zeer klein effect.
Schoonmaak en onderhoud van je voetmatten
Dagelijks onderhoud
Om de effectiviteit van je voetmat constant te houden, stofzuig je ze het beste minstens 2 keer per week met een borstelstofzuiger. Zo’n stofzuiger klopt als het ware het vuil uit de vezels van je mat, waardoor je veel meer vuil opneemt.
Losliggende matten of tegels kun je ook simpelweg uitkloppen tegen een muur.
Periodiek onderhoud
Naast vocht en vuil durven andere vervuilers ook al eens hun weg te vinden naar je voetmat. Denk maar aan gemorste koffie en kauwgom!
Wat vlekken betreft, ga je best zo snel mogelijk te werk. Hoe verser een vlek, hoe gemakkelijker ze te verwijderen is.
Verwijder eerst de vaste bestanddelen van de vlek en probeer ze daarna met water te verwijderen. Als dat niet lukt, gebruik je het beste een tapijtreingingsmiddel of vlekverwijderaar. Spoel nadien zeker goed na om restanten te verwijderen.
Heb je vaak last van hardnekkige vlekken? Een orbitale eenschijfsmachine is in staat om zelfs op tapijt snel en efficiënt komaf te maken met alle vlekken. Lees er hier meer over!
Voor kauwgom gebruik je het beste een kauwgomverwijderaar.
Welke voetmat wordt jouw goedkoopste schoonmaakkracht?
Weet je nog hoe dit artikel begon? Een goede voetmat is een van de belangrijkste en meest onderschatte onderdelen van jouw schoonmaak.
Door juist in te schatten waar jouw gebouw nood heeft aan een kwalitatieve voetmat, hou je tot 95% vervuiling buiten. Zo vermijd je een vervuilde of zelfs beschadigde vloer en maak je een sterke eerste indruk op iedereen die jou bezoekt.
Nog vragen of opmerkingen over voetmatten? Vul dan zeker het onderstaande formulier in! We komen zo snel mogelijk terug op je vraag.