Je handen drogen: een startersgids voor handhygiëne

Waarom is het belangrijk om je handen te drogen?

Wanneer je je handen wast met water en zeep, maak je bacteriën los van je huid. De meeste spoel je van je handen. Maar nadien bevat het achtergebleven water op je handen nog talloze bacteriën.

Het zijn die bacteriën die je verwijdert wanneer je je handen droogt. Maar dat is niet de enige reden om je handen te drogen. Natte handen geven 1000x meer bacteriën door dan droge handen. Je geeft zo niet alleen meer bacteriën door. Je neemt er ook meer op.

Je handen drogen is dus minstens zo belangrijk als je handen wassen. Door je handen te wassen maak je bacteriën los van je huid. Door je handen te drogen verwijder je achtergebleven bacteriën en minimaliseer je de kans op kruisbesmetting via natte handen.

Op welke manieren kun je jouw handen drogen?

Er zijn veel manieren om je handen te drogen. Wij bespreken de 3 meest voorkomende:

  • Met behulp van papieren handdoeken
  • Met behulp van katoenen handdoekrollen
  • Met behulp van een handdroger

#1 Papieren handdoeken

Hygiëne

Papieren handdoekjes zijn de meest hygiënische manier om je handen te drogen. Papier heeft de grootste absorptiekracht. Je gebruikt telkens een onaangeraakt doekje. Papier zorgt voor het meeste wrijving, waardoor je meer bacteriën verwijdert.

Praktisch

Handdoekdispensers hebben een kleine kans op storingen, omdat ze minder bewegende onderdelen bevatten. Je kunt dus constant je handen drogen.

handdoekdispenser

Papier brengt wel 2 praktische problemen met zich mee. En die hebben alles te maken met de kwaliteit van je papier.

Wanneer je papier met 2 lagen gebruikt, ga je telkens meerdere handdoekjes gebruiken. Hoe meer lagen, hoe beter de absorptie.

Daarnaast maakte je het ongetwijfeld al mee dat je een handdoekje wilt nemen, maar dat er 5 tegelijk uitkomen. Dat heeft alles te maken met de vouwwijze van je handdoekjes. Hoe steviger de vouw, hoe kleiner het verlies. Er zijn 4 vouwwijzes:

De c-vouw is de minst praktische. De papiertjes zitten zo in elkaar dat je meestal meerdere handdoekjes uit de dispenser neemt. Soms valt er zelfs een deel uit. En dat ziet er niet netjes uit.

De w-vouw is dan weer de handigste. De handdoekjes zitten stevig in elkaar, waardoor je er telkens 1 uit de dispenser haalt.

C-vouw met 1 laag W-vouw met 2 lagen
++
GoedkoperLage absorptie, dus 2 handdoeken per keer. Veel verlies door c-vouw.Hoge absorptie, dus 1 handdoek per keer. Geen verlies door w-vouwDuurder

Duurzaamheid

Papieren handdoekjes hebben geen duurzaam imago. Maar dat is vaak onterecht. Er zijn weinig sectoren zo circulair als de papiersector.

Zo hebben de papiervezels in veel papieren handdoekjes al 6 vorige levens ondergaan. Eerst maakten ze deel uit van nieuw printpapier. Nadien recyclede je dat papier, waarna het recyclagebedrijf dat papier omzet in karton of krantenpapier.

Uiteindelijk is de vezel zo kort en zwak dat het enkel nog geschikt is voor zacht papier zoals toiletpapier en papieren handdoekjes. Papieren handdoekjes zijn dus een veel duurzamere oplossing dan velen denken.

Kosten

De startinvestering van papieren handdoekjes is laag. Het enige dat je nodig hebt is een aantal dispensers en de handdoekjes zelf. Nadien zijn extra papieren handdoekjes de enige kost die je hebt.

#2 Katoenen handdoekrollen

Hygiëne

Katoenen handdoekrollen zijn een goed alternatief voor papieren handdoekjes. Katoen absorbeert ook goed, waardoor er minder bacteriën achterblijven. Maar hygiënischer is het niet. Je loopt het risico dat je je handen droogt aan een stuk handdoekrol dat al gebruikt is. Als dat iemand was met een verkoudheid, kom je in contact met diens ziekteverwekkers.

Praktisch

Katoenen handdoekrollen zijn vaak verbonden aan een servicedienst die ze vervangt en wast voor jou. Dat is handig als je daar zelf te weinig tijd voor.

De dispensers zijn wel sneller defect, omdat ze meer bewegende onderdelen bevatten. Dat resulteert in een handdoekrol die op de grond hangt.

Daarnaast verslijten katoenen handdoekrollen. Als een bepaald stuk zijn beste tijd heeft gehad of besmeurd is met een hardnekkige vlek, dan snijden ze dat stuk weg. Op die manier verliest je rol aan lengte, en dus capaciteit.

Tot slot kan er maar 1 iemand tegelijk de handdoekrol gebruiken.

Duurzaamheid

Een katoenen handdoekrol gebruik je meerdere keren. Daartegenover staat het feit dat je servicedienst telkens heen en weer rijdt om je handdoekrollen op te halen en te wassen.

Zowel de wagens als het wasproces zijn de minder duurzame kanten van katoenen handdoekrollen.

#3 Handdroger

Hygiëne

Ook al ziet een handblazer er mooier uit, het is veruit de minst hygiënische manier om je handen te drogen.

Met papieren handdoekjes en katoenen handdoekrollen raak je tussen je vingers en droog je gemakkelijk heel je hand. Een handdroger droogt je handen nooit volledig. Je blijft vaak achter met klamme handen.

handdroger

In 2014 onderzocht de Universiteit van Leeds hoe hygiënisch handdrogers zijn. Uit dat onderzoek bleek dat handdrogers de bacteriën van je handen blazen, maar dat die nadien in de lucht terecht komen.

In de lucht bij de handdroger troffen ze 27 keer meer bacteriën aan dan in ruimtes waar papieren handdoekjes voorzien waren.

Praktisch

Eens je een handdroger geïnstalleerd hebt, moet je je er weinig van aantrekken. Je moet zelfs geen voorraadruimte voorzien voor vullingen die je wel hebt bij papieren en katoenen handdoeken. Maar daar stopt de praktische kant van een handdroger.

Handdrogers ondervinden vaker storingen omwille van de vele onderdelen. Er kan telkens maar 1 persoon zijn of haar handen drogen. Daardoor zie je sneller plasjes in de buurt van de handdroger.

Duurzaamheid

Wat duurzaamheid betreft zit je goed met een handdroger. Je doet een eenmalige investering en moet nooit iets bijvullen.

Kosten

Een handdroger is een grote startinvestering. Zeker in vergelijking met papieren en katoenen alternatieven.

Nadien kost een handdroger je minder, omdat je geen extra vullingen moet bestellen. Maar dat lijkt alleen maar zo.

De bacterieconcentraties rond de handdrogers zijn wel veel hoger. Je loopt dus meer kans op besmetting.

Weetje: 1 zieke werknemer voor 1 dag kost je het equivalent van papieren handdoekjes voor 8-10 werknemers voor 1 jaar!

Samenvattende tabel: de voor- en nadelen van de verschillende droogsystemen

Elke manier van handen drogen heeft zijn voor- en nadelen. Jouw keuze hangt af van wat je belangrijker vindt. Daarom bundelden we voor jou alle voor- en nadelen in deze tabel!

Papieren handdoekenKatoenen handdoekrollenHanddroger
Hygiëne+++
Investering (KT)+++
Investering (LT)+
Duurzaamheid+++
Meerdere gebruikers tegelijk? JaNeenNeen
Droge handen nadien? Ja JaNeen
Voorraadruimte voorzien?JaJaNeen

Extra informatie: Recent publiceerde Het Laatste Nieuws een artikel over het belang van handen drogen:

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!