Stoomreinigen: hoe gaat het in zijn werk, en wat zijn de voordelen?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Als leverancier van concepten op het gebied van schoonmaak en hygiëne, hebben wij de vraag naar desinfectiemiddelen explosief zien stijgen in de afgelopen weken. Begrijpelijk, want dit zijn de middelen die bewezen hebben om micro organismen zoals virussen, bacteriën en ziektekiemen te kunnen bestrijden. Daar waar ongewenste bacteriën kunnen overleven, kan ook stoomreinigen een oplossing bieden, want stoom desinfecteert oppervlakken. Stoomreinigen biedt hierin een oplossing, want stoom desinfecteert oppervlakken.

stoomreiniger greenspeed

Tegenwoordig wordt de stoomreiniger geplaatst op moderne werkkarren zodat deze makkelijk verrijdbaar is en hierdoor snel en makkelijk inzetbaar op allerlei plaatsen binnen panden. Daarnaast heeft het ouderwetse stoomborsteltje allang geplaats gemaakt voor meer geavanceerdere hulpstukken zoals de stoommop en stoomhaken. Hierdoor biedt de stoomreinigingsmethodiek ook veel meer aanknopingspunten bij de visie van Boma `Maak de schoonmaak, Circulair, Efficiënt en Leuk´.

Hoe reinigen met stoom in zijn werk gaat

Stoomreinigen heeft een zeer korte contacttijd. De ‘thermal shock’ doodt zeer snel bacteriën en micro-organismen (desinfectie) en methodefouten zijn vrijwel uitgesloten. De contacttijd voor chemie in combinatie met desinfectiemiddelen is typisch veel langer (30 sec.-10 minuten) en de kans op methodefouten door de schoonmaker zijn vele malen groter. Bij het gebruik van chemie moet het geweekte vuil daarna nog wel verwijderd worden. Bij stoomreinigen kan men drie aspecten van de reiniging en desinfectie in een handeling oplossen; vuil valt uit een, vuil weghalen en desinfecteren.

De verschillende toepassingen van stoomreinigen

Vloeren, tegels, machines, apparatuur, keukens, bedden en hulpmaterialen kunnen snel en grondig gereinigd worden. Ook de dieperliggende plekken (dieptereiniging) en poriën worden met stoom eenvoudig gereinigd en gedesinfecteerd.

Groot voordeel van stoomreinigen is ongetwijfeld het feit dat moeilijk bereikbare plekken nu makkelijk bereikt kunnen worden. Denk aan de voet van kranen, hoeken in toiletten, badkamers, keukens etc..

Plekken waar na verloop van tijd juist alleen maar meer vervuiling ophoopt omdat resten onbedoeld de hoeken ingedrukt wordt. De spuitmond van de stoomreiniger komt praktisch overal. Stoomreiniging verwijdert geen kalk maar zorgt wel voor een snellere oplossing van kalk in combinatie met een zuur (daarbij moeten wel de veiligheidsaspecten in ogenschouw worden gehouden).

stoomreiniger boma

De voordelen van stoomreiniging

#1 Desinfecterende werking

Droge stoom met een temperatuur tussen de 140°C en 185°C (boiler temperatuur, spuitmond uitblaastemperatuur is afhankelijk van de boilerdruk, maar ligt tussen de 104°C en 108°C voor droge stoom) vertegenwoordigt een ecologische en moderne methode om vuile oppervlakken te reinigen. Druk, in combinatie met verhit water, zorgt voor een efficiënte reiniging en desinfectie.

Het is wel van cruciaal belang dat je met goede stoom werkt. Dat wil zeggen dat de stoom voor 95-96% droog moet zijn en dus zo weinig mogelijk waterdelen bevat. Pas dan heb je een optimale werking. Hoe hoger de boilerdruk des te droger de stoom, de slanglengte is dan ook nog van belang omdat deze weer zorgt voor afkoeling.

#2 Minder waterverbruik

Het waterverbuik voor een goede reiniging ligt bij de stoomreinigingsmethodiek veel lager dan een hoge druk reiniging. Waar een hogedrukreiniger het van zijn waterkracht moet hebben gaat een stoomreiniger veel meer uit van het vuil afbreken. Het vuil valt als ware uiteen. Een stoomreiniging beschadigt hierdoor veel minder oppervlakken dan een hogedrukreiniging. Hierdoor onstaat er een hoger kwaliteitsniveau van reiniging ten opzichte van andere reinigings methodieken.

#3 Gevoelige oppervlakken

De hoge temperatuur van de stoom in combinatie met diverse accessoires voor een stoomreiniger zorgen ervoor dat lastig bereikbare plekken moeiteloos te reinigen zijn. Door de beperkte aanwezigheid van micro-waterdruppels is stoomreiniging ook geschikt voor het reinigen van elektrische componenten en bedieningspanelen.

Tevens werkt stoom niet in op oppervlakten waar chemie dit wel doet, hierdoor blijven bepaalde vloeren op een hoger kwaliteitsniveau. Als voorbeeld is hiervoor natuursteen te gebruiken, een natuurproduct wat het beste door een natuurproduct gereinigd kan worden en dat is stoom.

#4 Minimaal chemiegebruik

Bij stoomreiniging reduceert het gebruik van chemie tot 80% ten opzichte van 100% bij traditionele reinigingsmethoden. Doordat er geen of nauwelijks chemie wordt gebruikt, vindt er geen verontreiniging van het grondwater plaats.

Het is efficiënt, veilig en de ideale oplossing voor het reinigen bij organisaties die zich willen aanpassen aan de circulaire economie of willen streven naar zero-waste-activiteiten. Daarbij komt ook de factor dat stoom niet gevaarlijk is voor de gebruiker en geven een grotere arbeidssatisfactie biedt.

#5 Kostenbesparend

Alles bij elkaar opgeteld, maakt dat de aanschaf van een stoomreiniger kostenbesparend kan zijn. Hierbij moet men wel bedenken dat er een passend werkprogramma ten grondslag ligt aan deze kostenbesparing. Voordelen zijn: minder arbeidskosten, minder waterverbruik, minder slijtage, minder chemicaliën, minder schadelijk afval en bovenal een beter schoonmaakresultaat. Daarbij komt dat een passend concept op het gebied van reiniging en desinfectie in combinatie met stoom in het kader van MVO alleen maar voordelen oplevert.

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!