Schoonmaakrobot Rex maakt het schoonmaken van grote oppervlakken en complexe omgevingen simpel

Na de vriendelijke Leobot-familie is het tijd voor een enorme krachtpatser. Fabrikant Lionsbot introduceert namelijk de koning van de schoonmaakrobots: Rex. Deze kingsize autonome schrobzuigrobot is ontworpen voor schoonmaak op grote schaal. Denk aan luchthavens, grote logistieke en industriële ruimtes. Samen met Matthias Van Oevelen, Product Manager Machinery bij BOMA, nemen we de robot onder de loep. Doet de Rex (Latijn voor koning) zijn naam eer aan? 

Eerste indruk

Een ‘bold look of royalty’, zo prijst Lionsbot het nieuwste paradepaardje in de schoonmaakrobotcollectie aan. En die bold look kunnen we zeker niet ontkennen! Waar de Leobot-familie ons verleidt met lieflijke oogjes, komt er met de Rex écht een krachtpatser op je af. 

Matthias, wat is jouw eerste indruk van de Rex? Is dit de robot waar we allemaal op zitten te wachten?

“Dit toestel is het juiste antwoord op de vraag uit de markt om een toestel dat volledig autonoom poetst op grote oppervlakken in complexe omgevingen. Denk aan luchthaven, logistieke, en industriële ruimtes. De Rex blinkt uit in het creëren van een hoge return on investment. Er is geen ander toestel vandaag op de markt wat zo’n hoge snelheid en dus groot rendement geeft als de Lionsbot Rex.”

Een kijkje naar de specificaties van schoonmaakrobot Rex: 

Snelheid, watertank en formaat van borstels

Rex is super snel. Deze snelheidsduivel maakt tot wel 4032 m2 schoon in 1 uur en dat kan hij wel 8 tot 10 uur aan één stuk doen op dezelfde batterij.. Combineer dit gegeven met twee énorme watertanks van 140 liter voor schoon water en 140 liter voor vuil water én extra brede borstels van  maar liefst 81 cm.  en je krijgt een robot met een enorm hoog rendement. 

“De hoge snelheid van deze schoonmaakrobot is uitzonderlijk, hierdoor haalt de machine dat enorme rendement.”, vertelt Matthias. “Los van elkaar is het voor elke schoonmaakmachine belangrijk dat de grootte van de machine en het formaat en de druk van de borstels geschikt zijn voor de juiste toepassing. Juist de combinatie zorgt voor het hoge ROI.”.

Veilig navigeren en super accuraat

Fabrikant Lionsbot omschrijft koning Rex als ‘alwetend’ en ‘alziend’, daar duiken we graag in. De Rex is aangekleed met een groot aantal  sensoren. Onder andere een high definition precisie LiDAR met een diameter bereik van 200 meter, een dieptecamera en sonarsensoren. “De combinatie van sensoren en camera’s is niet uniek, maar wel eigen aan de betere robots.”, vertelt Matthias “Hiermee ‘kijkt’ de robot niet alleen horizontaal, maar ook in de hoogte zodat hij bijvoorbeeld kan identificeren of er iets op hoogte hangt.” De combinatie van sensoren en camera’s zorgt ervoor dat Rex een goed ruimtezicht heeft en daardoor een uitstekende navigatie. En dát is het belangrijkst voor een goede robot. Matthias vult aan: “Ondanks zijn robuustheid navigeert deze robot heel secuur. Een schoonmaakrobot mag nergens tegenaan rijden, dat is een van de veiligheidsvereisten van een robot.”.

Het oplaadstation

Een schoonmaakrobot die niet alleen de vloer schoonmaakt, maar ook zichzelf autonoom voorziet van schoon water en een volle batterij? Deze koning is gelukkig niet bang de spreekwoordelijke handen vuil te maken. De slimme robot navigeert namelijk zelfstandig terug naar het oplaadstation zodra deze klaar is met schoonmaken. Daar leegt de robot de vuilwatertank. En managet het niveau van de vloeistoffen in de machine. 

De oplaadstations zijn vanaf de lente operationeel. Het bijvullen van schoon water, het afladen van vuil water en het opladen van de batterij zijn ook manueel uit te voeren.

Simpel in gebruik met de LionsClean app

Een robot opereren klinkt heel ingewikkeld. Een groot pluspunt aan de Lionsbot familie is het gemak waarmee je de robots aanstuurt met een app die gewoon op je telefoon werkt. De robot werkt volledig autonoom, maar het beheren van je vloot kan je via de LionsClean app doen. Deze app ken je wellicht al van de Leobots. Beide typen robots zijn namelijk aan te sturen via hetzelfde platform. Zo kan de Rex eenvoudig aan je huidige Lionsbot robotteam worden toegevoegd. Al je robots kunnen zo als familie opereren én je kan met één toestel aan de slag. Naast de app kan je ook gebruik maken van het touch screen op de achterkant van de Rex waarmee je hem on the spot kan programmeren en manueel kan besturen.

We hebben een aantal highlights uitgelicht. Hoe onderscheidt Rex zich hiermee van andere robots? “De robot is robuust, maar hij weet zich zo goed te navigeren dat dat geen factor is. De combinatie van kwalitatieve hardware en software zorgen voor een secure navigatie waardoor je een uitzonderlijk toestel krijgt. Daarnaast wordt de Rex geproduceerd door een onderscheidende fabrikant: Lionsbot. We zien Lionsbot dan ook als een strategische partner op het gebied van robotisering. Dat heeft verschillende redenen. Lionsbot heeft een duidelijke visie over de toekomst van schoonmaakrobots voor elke toepassing. Hierbij stellen ze ten doel voor elke schoonmaaktoepassing het juiste toestel te bieden. In combinatie met de LionsCloud tool waarmee je het hele gamma beheert is je robotvloot futureproof. Eén verantwoordelijke kan dan meerdere toestellen op een locatie beheren vanaf een centrale applicatie. Daarnaast is Lionsbot ontstaan vanuit de Universiteit van Singapore gekend omwille van zijn robotafdeling én een groothandel in schoonmaak. Ze mixen dus technologische kennis met kennis van de markt. Robots uit de fabriek van Lionsbot, zoals de Rex, hebben daarom steeds een streepje voor.”

De schoonmaakrobots van Lionsbot. Links de Leobot-familie, rechts de Rex.

Hoe past Rex in de wereld der schoonmaakrobots?

Rex is de nieuwste robot in het BOMA Robotics assortiment. Eerder zagen we stofzuigrobot Whiz, die werkt volgens een ‘Teach & repeat’- en ‘fill in’-principe voor eenvoudige omgevingen. Whiz voelt zich vooral thuis in lange gangen met tapijt. We zagen vriendelijke schrobzuigrobot Ella (LeoScrub), die met haar slimme software autonoom de weg vindt in de ruimte waarin ze zelfstandig haar taken uitvoert. Naast deze Leobot is er een deze familie een toestel dat  mopt, stofzuigt en zelfs afvalcontainers mee kan trekken. De Rex vergroot het schoonmaakoppervlak en richt zich op de hele grote oppervlakken. 

Matthias, hoe zie jij de verdere ontwikkeling op het gebied van schoonmaakrobots? 

“We zijn van manueel poetsen naar mechanisatie naar robotisatie gegaan. Bij niet-autonome machines zien we voor elke schoonmaaktoepassing de juiste oplossing. Deze ontwikkeling is binnen robotisatie op dit moment nog in volle gang. Daarom is de Rex zo’n goede aanvulling binnen dit segment. Een oplossing met een hoog rendement voor echt grote oppervlakken was er nog niet. In de toekomst zien we dan ook voor elke schoonmaaktoepassing een juiste robot. Daarnaast zien we naast de volledige integratie van robots in het schoonmaakteam in de toekomst een samenwerking van de schoonmaakrobot met andere automatische toepassingen zoals robots in magazijnen, geautomatiseerde deuren of liftsystemen.”

Is Rex de schoonmaakrobot die regeert?

Kunnen we de Rex inderdaad de titel ‘Koning der schoonmaakrobots’ toewijzen? Deze vraag beantwoorden we met een volmondige ‘ja!’. Vandaag is de Rex echt wel de koning der schoonmaakrobots. Hij is de enige die op dit moment dit rendement behaalt. Wil jij op jouw locatie de rode loper uitrollen voor de Rex? Bekijk dan de mogelijkheden van BOMA Machinery op machinery.boma.eu.

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!