Schoonmaak in verzorgingshuizen en woonzorgcentra anno 2021

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Niets is fijner dan thuiskomen in een schoon, opgeruimd huis, toch? De warmte en gezelligheid maken dat jouw huis een plek is waar je je thuis voelt. De rust en reinheid zorgen ervoor dat jouw thuis jouw basis is. Jouw persoonlijke leefomgeving. Jouw domein. Voor de bewoners van verzorgingshuizen, of dit nu verpleeghuizen, bejaardenhuizen, woonzorgcentra of andere zorginstellingen zijn, geldt dit niet anders. Bewoners zijn hier thuis. En afgelopen jaar hebben we met zijn allen geleerd hoé belangrijk het is om van je thuis een gezonde leefomgeving te maken. Dat weet jij natuurlijk als geen ander, daarom verdienen de volgende trends op schoonmaakgebied voor verzorgingshuizen jouw aandacht!

Efficiëntere schoonmaak in verzorgingshuizen en woonzorgcentra

De schoonmaker krijgt steeds meer extra taken, denk aan het desinfecteren van contactpunten. Efficiënt en grondig werken wordt daarom steeds belangrijker. Hiermee wordt immers tijd bespaard die ingezet kan worden voor het uitvoeren van die extra taken. We horen je denken… hóe ga ik nóg efficiënter werken en hoe kan ik nog grondiger te werk gaan? Je werkt immers natuurlijk al volgens de geldige protocollen. Toch zijn er manieren om efficiënter te werk te gaan:

Samenwerken is efficiënter: schoonmaken door mens & machine

Wij voorspellen dat de mix tussen mens en machine steeds belangrijker gaat worden. Gebruik een machine voor de grotere oppervlakken en complementeer dat aan met een menselijk oog voor detail. Door de juiste machines te gebruiken kun je ook nog eens een efficiëntieslag maken op het gebied van snelheid en wendbaarheid.

De robot schiet te hulp, ook in verzorgingshuizen en woonzorgcentra

Het is tijd voor innovatie in de schoonmaakbranche! De kleine ronde robotstofzuiger uit de huiskamer kennen we natuurlijk al langer en afgelopen jaren is er op zakelijk vlak enorm veel met robotica geëxperimenteerd. 2021 is echter hét jaar waarin de professionele schoonmaakrobot een waardevolle toevoeging kan zijn aan het schoonmaakteam. Denk aan robots die zware repetitieve taken over kunnen nemen of het stofzuigen van de lange gangen van verzorgingshuizen terwijl een menselijke collega zich ontfermt over contactpunten en kleine randjes in diezelfde ruimte. Zo wordt schoonmaken niet alleen efficiënter, maar ook grondiger en minder belastend voor het lichaam.

ICE Robotics Whiz maakt schoon in verzorgingshuis
Whiz

24 uur per dag schoonmaken met probiotica

Wist je dat je door gebruik te maken van probiotica 24 uur per dag kunt schoonmaken zonder dat het je extra werktijd kost? Door een probiotisch reinigingsmiddel te gebruiken laat je een laagje goede bacteriën achter op het gereinigde oppervlak. Deze bacteriën gaan voor jou de strijd aan met vervuiling en zorgen daarmee voor een diepgaande reiniging én bestrijding van nare geurtjes. Daarnaast heeft probio een milieubevorderende werking; ook in de natuur zorgen deze goede bacteriën voor zuivering en het behoud van een natuurlijke microbiële balans. Extra duurzaam: onze Greenspeed Probio-producten hebben een Cradle to Cradle certificaat. Daarnaast bevatten probio-producten geen gevarensymbolen. Helemaal veilig dus. Heel belangrijk, want in verzorgingshuizen gaat veiligheid natuurlijk voor alles. Wil je meer weten over de werking van probio? Lees dan vooral ook onze blog over probiotica.

Bestelmanagementsysteem voor schoonmaak in verzorgingshuizen

(extra) Gebruik een management-bestelsysteem

Wordt er op jouw schoonmaaklocaties nog elke maand de voorraad geteld voordat een bestelling wordt geplaatst? Of kom je regelmatig een microvezeldoek of schoonmaakspons te kort? Het lijkt een kleine moeite, maar tel alle extra tijd die jij (of jouw medewerkers) hiermee jaarlijks kwijt bent eens bij elkaar op! Uiteraard willen we niet te veel preken voor eigen parochie, maar als je tegen dit probleem aanloopt is een management-bestelsysteem zoals ons eigen DosDob écht een uitkomst! Hiermee maak je jouw totale werkzaamheden 15 tot 30 % efficiënter.

Milieuthermometer

Heeft jouw zorginstelling al Milieuthermometer Zorg-certificaat? Hiermee kun je een brons, zilver of goud niveau behalen afhankelijk van de duurzame inkoop, duurzame bouw en transparante verslaglegging van jouw instelling. Het certificaat laat zien dat jij inzicht en controle hebt over de verduurzaming van jouw bedrijfsvoering.

Schoonmaak en hygiëne spelen daar uiteraard een grote rol in. Denk aan het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen in plaats van chemie. Maar ook aan het zuinig omgaan met energie en water. En wat dacht je van recyclen? Ben je binnen jouw organisatie nog niet bezig een verduurzamingsslag te maken? Dan wordt 2021 zeker het jaar om dat te doen! Hulp nodig? Wij geven je graag advies.

Milieuthermometer zorg

Klaar voor het nieuwe jaar!

Efficiënt en duurzaam schoonmaken zijn dus key in 2021! Een jaar waarin aandacht centraal zal staan. Aandacht voor bewoners, aandacht voor schoonmakers, aandacht voor contactpunten en het allerbelangrijkst: aandacht voor elkaar.

Hoe ga jij deze ontwikkelingen toepassen binnen jouw organisatie?

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!