Orbitale vs. traditionele eenschijfsmachines: werking & voordelen

Eenschijfsmachines zijn al decennialang onmisbare toestellen wanneer je je vloer wilt schuren, boenen of simpelweg wil onderhouden

Sinds kort is er echter een nieuwe speler op de markt: de orbitale eenschijfsmachine. 

In dit blog artikel vergelijken we de werking van deze twee soorten eenschijfsmachines met elkaar. 

Je zal al snel merken dat de orbitale eenschijfsmachine heel wat voordelen met zich meebrengt ten opzichte van de traditionele eenschijfsmachine.  

Hoog tijd dus om deze even op een rijtje te zetten. 

De werking van een traditionele eenschijfsmachine

Traditionele eenschijfsmachines kunnen we opdelen in vier verschillende categorieën, die elks een verschillende schoonmaak toepassing hebben. 

We delen deze vier verschillende types eenschijfsmachines voornamelijk op volgens hun toerental

Low speed eenschijfsmachines bijvoorbeeld, maken gebruik van een laag toerental tot 200 rotaties per minuut en worden gebruikt om je vloeren te schuren. 

High speed eenschijfsmachines roteren maar liefst dubbel zoveel: tot wel 400 keer per minuut. Je gebruikt een high speed eenschijfsmachine om je vloeren te boenen, zodat ze opnieuw glanzen. 

Wil je zowel schuren als boenen? Dan is een duo speed eenschijfsmachine misschien wel iets voor jou. Deze eenschijfsmachines geven je namelijk de mogelijkheid om te schakelen tussen low speed en high speed

Last but not least: de ultra high speed eenschijfsmachine. Met een toerental van maar liefst 1500 rotaties per minuut zorgt dit toestel voor een hoogglans op je vloer. 

Wil je meer weten over deze vier types eenschijfsmachines? Lees dan zeker onze uitgebreide blog over eenschijfsmachines. 

Ondanks hun verschillende rotatiesnelheden en toepassingen, geldt voor hun werking dezelfde principes.

Bij elke eenschijfsmachine zit je met een schijf die een cirkelvormige beweging maakt. Wanneer je schijf de vloer volledig raakt, dan blijf je dezelfde plek bewerken. 

Wanneer de bestuurder duwt of trekt aan het handvat van de eenschijfsmachine, dan maakt slechts een deel van de schijf contact met de vloer. 

Afhankelijk van het deel van de schijf dat contact maakt met de vloer, zal je eenschijfsmachine naar links of naar rechts bewegen

De kracht waarmee je trekt of duwt bepaalt de snelheid waarmee je machine die beweging maakt.

Op die manier bereik je met een eenschijfsmachine wat je manueel nooit zou kunnen bereiken. 

De nadelen van een traditionele eenschijfsmachine

#1 Traditionele eenschijfsmachines kennen een veiligheidsrisico

Door de circulaire beweging van de schijf creëer je een zeker veiligheidsrisico omwille van twee redenen:

  1. Kabelproblemen: een eenschijfsmachine werkt met een kabel. Wanneer deze kabel onder je schijf belandt, trekt de machine razendsnel aan de kabel. Hierdoor riskeer je in eerste instantie een valpartij met daarbovenop eventueel materiële schade. In het beste geval zit je met een kabel in de knoop en trek je enkel de stekker uit het stopcontact. In het slechtste geval zit je met een beschadigde kabel en trek je het stopcontact mee uit de muur.
  1. Wegschieten: wanneer je de machine opstart en de schijf staat niet mooi recht, bestaat er de mogelijkheid dat de eenschijfsmachine opeens naar links of rechts wegschiet. Op die manier raakten al veel muren en voorwerpen beschadigd.

#2 Traditionele eenschijfsmachines verspillen vloeistoffen

De circulaire beweging is daarnaast ook simpelweg geen efficiënte manier om nat te reinigen. 

Je schijf werkt als een centrifuge die het water en het bijbehorende product naar buiten duwt. Met een deel van je water reinig je je vloer, maar het andere deel verspil je helaas vaak. 

#3 Traditionele eenschijfsmachines zijn beperkt wendbaar 

Wanneer je regelmatig werkt met een eenschijfsmachine, beschik je maar beter over een goede conditie en een gezonde dosis kracht. 

Een eenschijfsmachine is niet het gemakkelijkste toestel om te besturen en dient mooi onder controle gehouden te worden, zowel voor de veiligheid van de schoonmaker als voor de veiligheid van omstanders, muren en voorwerpen.

#4 Traditionele eenschijfsmachines hebben een beperkte reinigingskracht

Doordat je de machine kantelt om ze van links naar rechts te laten bewegen, maakt er steeds slechts een deel van de schijf contact met de ondergrond. 

Daardoor benut je nooit de volle capaciteit van je borstel of pad en doe je er dus langer over om eenzelfde oppervlak te reinigen.

De werking van een orbitale eenschijfsmachine

Gelukkig bestaat er sinds kort een alternatief met de toepassingen van traditionele eenschijfsmachines, maar zonder de nadelen ervan: de orbitale eenschijfsmachine. 

Het geheim van de orbitale eenschijfsmachine zit in de twee gelijktijdige bewegingen die de schijf maakt. 

Enerzijds komt de roterende beweging van een traditionele eenschijfsmachine terug aan zo’n 90 rotaties per minuut. 

Anderzijds maakt de schijf een ronde, schrobbende beweging tot maar liefst 1400 keer per minuut.

In het geval van de BOMA Disco Orbit zit je daarbovenop ook nog eens met een borsteldruk van 50 kilogram, wat resulteert in een zwaarder contact met de vloer

Door die grotere mechanische kracht, werk je sneller en efficiënter.

Een visueel voorbeeld nodig? Bekijk dan even onderstaande vertraagde beelden.

De voordelen van een orbitale eenschijfsmachine

#1 Orbitale eenschijfsmachines zijn veilig & wendbaar 

De gecombineerde bewegingen van een orbitale eenschijfsmachine maken de machine stabiel om mee te werken. 

Je borstel maakt steeds volledig contact met de vloer, waardoor je de controle over de stuurrichting van de machine voor 100% zelf in handen hebt.  

Je oefent dus veel minder kracht uit op een orbitale eenschijfsmachine dan op een traditionele eenschijfsmachine. 

Een orbitale eenschijfsmachine schiet ook niet zomaar weg wanneer je hem opstart. Hierdoor creëer je een veiligere omgeving voor zowel omstanders, muren en materialen.

Ook de kabel van je machine kan niet meer verstrikt geraken onder de schijf. Die maakt namelijk constant contact met de vloer. Je kabel heeft daardoor niet de mogelijkheid om onder je schijf te belanden.

#2 Orbitale eenschijfsmachines verspillen minder water en product

Door de circulaire beweging van een traditionele eenschijfsmachine wordt water en product naar buiten gecentrifugeerd. Je schijf draait dan ook minstens aan 160 rotaties per minuut.

Een orbitale eenschijfsmachine maakt slechts 90 rotaties per minuut. Daardoor blijft je water op dezelfde plek liggen en verspil je minder.

#3 Orbitale eenschijfsmachines zijn veelzijdig

Bij de traditionele toestellen hangt je benodigde eenschijfsmachine af van de toepassing. Voor schrobben heb je namelijk een andere rotatiesnelheid nodig dan voor boenen.

Een orbitale eenschijfsmachine schrobt en boent, afhankelijk van welke borstel of pad je bevestigt aan de schijf. 

Een orbitale eenschijfsmachine vervangt dus probleemloos alle toepassingen van de verschillende soorten traditionele eenschijfsmachines. 

#4 Orbitale eenschijfsmachines hebben een grote reinigingskracht

Naast een veiligere optie is een orbitale eenschijfsmachine ook een efficiëntere optie. 

Je schijf maakt namelijk steeds volledig contact met de vloer. Combineer dat met 1400 schrobbende bewegingen per minuut en een borsteldruk van 50 kg en je weet dat je over een enorme mechanische reinigingskracht beschikt. 

Uiteindelijk zal je eenzelfde oppervlakte sneller reinigen met een orbitale eenschijfsmachine dan met een traditionele eenschijfsmachine.

Zijn orbitale eenschijfsmachines de toekomst?

Ergonomie en veiligheid neemt een steeds belangrijkere plaats in in de professionele schoonmaak. 

De voordelen die de orbitale eenschijfsmachine met zich meebrengt geven dan ook een antwoord op de noden van vandaag. Om die reden zijn orbitale eenschijfsmachines de toekomst. 

Zit je nog met vragen of opmerkingen? Dan mag je ons altijd vrijblijvend contacteren. We helpen je graag verder! Je kan ook gebruik maken van ons contactformulier hieronder.

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!