Geur is een belevenis

Wie schoonmaak hoort, denkt vaak aan vloeren, ramen en meubels ontdoen van vervuiling en bacteriën. Maar ook de lucht in je omgeving hoort schoon te zijn. Een kantoorgebouw dat stinkt laat dan ook geen goede indruk na. Geurbelevenis helpt je daarbij.

Wat is geurbelevenis?

Je kent het wel… Je wandelt ergens voorbij en ruikt een geur waarvan je weet dat je hem kent. Je weet alleen niet van waar. Je denkt na en je denkt na. Je kunt je vinger er niet opleggen, maar het wekt positieve gevoelens bij je op. Je raakt er goedgezind door!

Dat is wat geurbelevenis doet. Door een ruimte continu te voorzien van een specifieke geur, probeer je de belevenis van jouw omgeving te verhogen. Denk maar aan een bezoekje aan bepaalde grote winkelketens, waar je meteen een fris parfum ruikt.

Die verhoogde beleving kan verschillende effecten veroorzaken:

  • Bezoekers herinneren je sneller
  • Je bent onderscheidend ten opzichte van concurrenten
  • Je omzet stijgt

Geurbelevenis versus Luchtverfrisser

Een simpele luchtverfrisser staat niet gelijk aan geurbelevenis.

Bij geurbelevenis maak je gebruik van dispensers die geur vernevelen over een grote oppervlakte tot meer dan 1000 m². Die dispensers staan hoog in de ruimte en de wolk geur die ze verspreiden zweeft eerst hoog in de lucht om vervolgens tot een lager niveau te zakken.

Een luchtverfrisser daarentegen werkt enkel lokaal en sprayt zichtbare vloeistof in plaats van een wolk. Daarnaast gebruiken luchtverfrissers in de meeste gevallen drijfgassen of alcohol, wat schadelijke stoffen zijn.

Zo’n luchtverfrisser is perfect voor een toiletruimte. Maar als je grotere oppervlakken van geur wilt voorzien, kies je best voor geurbelevenis.

Hoe werkt geurbelevenis?

Je neus staat in direct contact met het oudste deel van je hersenen: het limbisch systeem, oftewel het pleziercentrum.

Dat limbisch systeem heeft 3 functies:

  • Emoties
  • Geheugen
  • Stimulatie

Het is op de stimulatie dat geurbelevenis inwerkt, wat vervolgens emoties en herinneringen opwekt.

Zo zijn er experimenten geweest in ziekenhuisvleugels waar demente patiënten verblijven. De gebruikte geur was dat van een typisch parfum van enkele decennia geleden. De demente patiënten associeerden de geur snel met het parfum.

Dit is een van de oudste delen van onze hersenen en dus ook een van de dominantste.

Daarom zijn we vaak veel vatbaarder voor emoties dan voor feiten. Objectieve logica werkt in op een nieuwer deel van de hersenen.

De kunst bestaat er dus in om met een geur een juiste snaar te raken bij je bezoekers & klanten.

Maar dat is niet altijd gemakkelijk!

Geur is een heel subjectief gegeven. Sommigen vinden dat basilicum goed ruikt. Anderen vinden dat het stinkt. Probeer altijd eerst goed te definiëren welke geuren jouw doelgroep aanspreken. Als je daarin slaagt, dan vinden je bezoekers je leuk zonder dat ze meteen weten waarom. Zo leg je de basis voor een volgende stap in je klantrelatie.

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!