Duurzaamheid in jouw toiletruimte

Als organisatie stel je vandaag steeds hogere eisen wat betreft duurzaamheid. Waarom zou je dit dan niet doortrekken naar de inrichting van je toiletruimte? Wist je dat 93% van de impact op het milieu komt door de verbruiksgoederen die je in je dispensers gebruikt? Het is dus essentieel hierbij slimme keuzes te maken. Wij helpen je alvast graag verder met enkele tips voor een slimme én duurzame inrichting van jouw sanitair.

Handzeep

Na elk toiletbezoek was je je handen. Zo verwijder je bacteriën en verklein je de kans dat je een ziekte oploopt of overdraagt. Want dat is uiteraard niet wat je wilt, toch? Het is dus essentieel dat er in elke toiletruimte handzeep ter beschikking is, maar hoe pak je dit zo duurzaam mogelijk aan?

Kies voor schuimzeep.

Schuimzeep verbruikt tot 50% minder dan vloeibare zeep. Doordat gebruikers een mooi ‘bolletje’ schuim in de hand krijgen, hebben ze meteen het gevoel voldoende zeep te hebben. En dat is ook zo: 1 dosis schuimzeep is de perfecte hoeveelheid om hygiëne te garanderen.

Kies voor een sensor dispenser.

Met dit type zeepdispenser verbruik je tot 25% minder zeep dan met een manuele. Door het no-touch systeem is deze dispenser trouwens ook hygiënischer: je hoeft hem nooit aan te raken.

Kies voor een navulbare zeepdispenser.

Door het gebruiken van een navulbaar reservoir verbruik je tot wel 32% minder plastic verpakking. De zeep is bovendien op elk moment van de dag bij te vullen, waardoor je nooit overschot hoeft weg te gooien en de gebruiker steeds zeep ter beschikking heeft. Meest duurzame keuze: kies voor onze Admire navulbare sensor zeepdispenser met Admire BioFoam: synbiotische schuimzeep.

Water besparen met sensorkranen

Kies voor een sensorkraan.

Sensorkranen horen bij de standaardinrichting van iedere toiletruimte. De kranen zijn vooral super hygiënisch, je hoeft ze niet aan te raken. Daarnaast is een sensorkraan ook een duurzame keuze: je kan er tot wel 80% water mee besparen! De sensor activeert de waterstraal wanneer deze de beweging van je naderende handen detecteert. Ben je klaar? Dan wordt de straal automatisch weer uitgeschakeld. Geen extra waterverspilling dus wanneer men zeep neemt of de handen droogt alvorens de kraan uit te zetten.  Dat is niet alleen leuk voor jou, maar ook voor het milieu!

Toiletpapier

Kies voor gerecycleerd toiletpapier.

Je gaat toch geen bomen omkappen om toiletpapier te maken? Dagelijks worden 27000 bomen gekapt voor de productie van toiletpapier. Die ontbossing heeft een enorme impact op de opname van CO2 en het broeikaseffect.  Bij de productie van gerecycleerd toiletpapier wordt trouwens ook heel wat minder water verbruikt en CO2 uitgestoten.    

Kies voor een duo-dispenser.

Deze dispensers zijn op elk moment van de dag bij te vullen. Zo zit je gebruiker nooit zonder papier én verspil je niets door het weggooien van overschotten.

Handdoekpapier: duurzaam en hygiënisch

Kies voor papieren handdoekjes.

Wist je dat natte handen tot wel 1000x meer bacteriën doorgeven dan droge handen? Handen drogen is dus minstens even belangrijk als ze wassen. Papieren handdoekjes zijn de meest hygiënische manier om je handen te drogen (meer hierover lees je in onze blog). Je hebt toch liever geen in het rondvliegende bacteriën afkomstig van luchtblazers in je toiletruimte?  Papieren handdoekjes hebben vaak geen duurzaam imago, maar dat is onterecht. De papiervezels in handdoekjes uit gerecycleerd tissue zijn vaak al aan hun zesde leven toe. Bovendien voorkom je met papier dat je servicedienst telkens heen en weer moet rijden om handdoekrollen op te halen en te wassen, wat resulteert in meer vrachtwagens op de baan en meer CO2 in de lucht. Papieren handdoekjes zijn dus een veel duurzamere oplossing dan velen denken.

Kies voor gevouwen handdoekjes.

Een dispenser voor gevouwen handdoekjes kan je op elk moment van de dag bijvullen. Zo is de gebruiker steeds zeker van een mooi gepresenteerd handdoekje én voorkom je verspilling door het weggooien van overschotten. Slim, toch? 

Vermijd externe wissels

Over het wisselen van katoenen handdoekrollen hebben we het eerder al even gehad, maar ook voor damesverbandcontainers kiezen veel bedrijven er nog voor om ze te laten ophalen en te wisselen door een derde partij. Deze containers worden vaak apart opgehaald. Er wordt een hele hoop lucht getransporteerd, want de bakjes worden niet in elkaar gezet, niet echt ecologisch en efficiënt dus. Als je kan vermijden om onnodige transporten op de weg te sturen, denk je niet alleen ecologisch, maar werk je ook mee om de files niet nog erger te maken.

Bundel je bestellingen

Kies voor één kanaal.

Naast zeep, toilet- en handdoekpapier heb je natuurlijk nog andere materialen nodig voor de schoonmaak van jouw organisatie. Door deze aan te kopen via één kanaal kan je minder frequent en meer gegroepeerd bestellen. Minder leveringen, betekent minder gereden km’s, wat resulteert in een CO2-besparing.  Bij BOMA kan je terecht voor alles wat betreft hygiëne en schoonmaak. Dit ‘one-stop-shop’ model zorgt voor een algemene daling van jouw totale CO2-uitstoot.

Wanneer je slimme keuzes maakt bij het inrichten van je sanitair, kan je ook je verbruikskosten reduceren. Zo wordt dus niet alleen het milieu, maar ook jouw portemonnee gespaard!

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!