Nu & straks: Wat betekent de coronacrisis voor de schoonmaaksector?

Ook al ben je inmiddels wellicht coronamoe, inspelen op de veranderende maatregelen blijft vandaag de dag aan de orde. We gaan je dus niet meer vermoeien met informatie over het virus of de beste desinfectiegel. In plaats daarvan kijken we vooruit! Want dát het coronavirus een effect heeft op de schoonmaaksector staat buiten kijf. Hoe dit zich vertaalt naar de effecten nu en straks voor jou als schoonmaakbedrijf of afnemer van schoonmaakdiensten vertellen we je graag.

Effecten voor de schoonmaaksector op de korte termijn

Vandaag wordt er anders schoongemaakt dan gisteren. Ons aanpassingsvermogen wordt op de proef gesteld en de gestelde maatregelen hebben daarom op korte termijn verschillende effecten:

Effect 1: Een piek in de verkoop van handhygiëne-artikelen en desinfectiemiddelen

De invloed van corona op de schoonmaak: een ware run op o.a. disposable handhygiëne-artikelen.

Eerder vertelden we je al dat wij als totaalleverancier een enorme toeloop zagen op handhygiëne en desinfectie gerelateerde artikelen. Als gevolg van de maatregelen die zowel de Nederlandse als Belgische overheden maakten leverden wij op korte termijn de middelen die bedrijven nodig hadden om een veilige en gezonde herstart te maken. Dankzij onze onafhankelijke positie hebben we naar aanleiding van een explosieve groei van de vraag met veel verschillende fabrikanten samengewerkt om zoveel mogelijk mensen te helpen. Wij hebben maximaal voorrang gegeven aan bestaande klanten en specifiek zij die in de frontlinie nood hadden aan deze producten en materialen.

Effect 2: Extra handelingen voor de schoonmaakmedewerker

Schoonmaakwerkzaamheden veranderen; er is onder andere veel aandacht voor (spot-)desinfectie. Wij stellen hierop diverse werkplannen beschikbaar ten behoeve van het desinfecteren van contactpunten. In onze vorige blogpost pleiten wij daarnaast tegen onnodige desinfectie. Beter een goede reiniging dan een halve desinfectie! 

Effect 3: Extra druk op de schouders van de schoonmaakmedewerker

We klappen voor de zorg, we steken leraren een extra hart onder de riem en we mogen zeker de hardwerkende schoonmakers niet vergeten! Een goede hygiëne wordt nu meer dan ooit als belangrijk gezien. En weet je wat? Die schoonmaker is er gewoon al die tijd al geweest! Onvermoeibaar staat de schoonmaakmedewerker elke dag voor je klaar. Wij vinden dat dat elke dag een duim omhoog verdient! 

Post-corona schoonmaak: krijgt de schoonmaker meer waardering?

Effecten voor de schoonmaaksector op de lange termijn

Wanneer we een blik werpen op de lange termijn moeten we dit uiteraard net als ieder ander bedrijf bekijken door onze glazen bol. Gaat de schoonmaak in de toekomst rigoureus veranderen? Gaan we op zoek naar oplossingen om onze werkzaamheden efficiënter uit te voeren in het ‘nieuwe normaal’ of gaan we ‘gewoon’ weer terug naar hoe het was? Wat is de impact van thuiswerken op de dagelijkse schoonmaak? Wordt er meer aandacht gevestigd op een hygiënische schoonmaak in plaats van louter visuele schoonmaak?

We leven in een goed-beschaafd westers land, dus onze hygiëne met betrekking tot schoonmaken en schoonmaakprotocollen was al in orde. Uiteraard blijft de schoonmaaksector net als alle andere sectoren in ontwikkeling. Op de lange termijn voorzien wij daarom de volgende veranderingen op schoonmaakgebied  (of Corona hierbij nu een katalysator is of niet).

Ontwikkeling 1: Steeds slimmer en efficiënter werken in de schoonmaaksector

Misschien houden we de focus op (desinfectie van) touchpoints er wel in. Dat vraagt erom efficiënter met de tijd om te springen. Er moet namelijk meer worden schoongemaakt. Een manier om slimmer en efficiënter met je tijd om te springen is het inzetten van machines die tijd besparen. Denk aan het gebruik van een i-Mop waardoor je ontzettend veel tijd bespaart ten opzichte van het handmatig moppen. Daarnaast is de machine door zijn wendbaarheid overal te gebruiken waardoor je niet vertraagd wordt wanneer je kleine hoekjes moet schoonmaken. Ook zorgt een juiste luchtreiniging ervoor dat je minder hoeft schoon te maken. Na het schoonmaken wordt je oppervlak immers niet meer direct verontreinigd door een vervuilde lucht. Slim en efficiënt! 

Post-corona: Efficiënt en slim schoonmaken met de i-Mop

Ontwikkeling 2: Focus op een goede reiniging in plaats van een visuele schoonmaak

Waar voorheen een snel doekje over een bureau om koffiekringen te verwijderen wellicht op sommige plekken volstond, zijn we nu wakker geschud en zien we allemaal het belang van een hygiënische schoonmaak in. Een goede reiniging begint bij schoon materiaal. Zorg dus onder andere voor een goede microvezeldoek en was deze op de juiste manier. Niet alleen de reiniging, maar ook de levensduur van de microvezel verbetert hierdoor. Met onze industriële wasmachines bieden wij hiervoor de ideale fleetoplossing. Een goede reiniging stopt daarnaast niet nadat je een doek over een oppervlak hebt gehaald. Door gebruik te maken van probiotica voeg je goede bacteriën toe aan het schoongemaakte oppervlak wat zorgt voor een diepgaande reiniging en het is ook nog eens goed voor het milieu!

Ontwikkeling 3: Schoonmaakbenodigdheden als een service

Nu de maatregelen met de dag veranderen is het meer dan ooit belangrijk snel de juiste schoonmaakbenodigdheden in huis te hebben. Wij denken graag met je mee! Zo hoef je niet meer zelf na te denken of je nog de juiste hoeveelheid microvezeldoeken in huis hebt of voldoende voorraad van de navulling voor handhygiënepompen, maar zorgen wij dat de juiste schoonmaakproducten altijd binnen handbereik zijn. Denk hierbij aan een abonnementsvorm waarbij je tegen een vaste prijs per maand altijd over de juiste hoeveelheid middelen en materialen beschikt. Voor elke sector een oplossing!

Ontwikkeling 4: De schoonmaakmedewerker blijvend in het zonnetje!

enjoy your cleaning

We kunnen er niet vaak genoeg de nadruk op leggen: Een van de belangrijkste gevolgen van de coronacrisis vinden wij de extra waarde die momenteel wordt gehecht aan schoonmaken en de schoonmaakmedewerkers. BOMA maakt schoonmaken leuk en dat begint met een lach op het gezicht van de schoonmaakmedewerker! Wij zetten ons graag persoonlijk in om deze ontwikkeling altijd en overal voort te zetten. Enjoy your cleaning  

Wat kan ik nu doen om straks te zorgen voor een juiste schoonmaak?

We got your back! Hoewel de effecten van de coronacrisis op korte termijn zo klaar als een klontje zijn, moeten we de effecten op de lange termijn nog gaan ervaren. We snappen dat je inmiddels zou kunnen verdwalen door de hoeveelheid mogelijke schoonmaakproducten en maatregelen. Wij ondersteunen jou graag op het gebied van het klaarstomen van jouw schoonmaakwerkzaamheden voor de toekomst. Wil je graag een concreet actieplan gericht op jouw specifieke sector? Neem dan contact met ons op, dan denken we graag met je mee!

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!