Hygiëne in de Retail is de afgelopen jaren heel belangrijk geworden. Vandaag de dag wil men veilig en schoon kunnen winkelen. Een schone winkel is uitnodigend, je visitekaartje voor je merk. Het draagt er bewust en onbewust zeker aan bij dat klanten het fijn vinden om in je winkel te zijn en komen vaker terug. Toch is schoonmaak vaak een onderdeel dat niet de juiste aandacht krijgt die het verdient. Daarom hebben wij de vijf grootste schoonmaakuitdagingen in de Retail voor je op een rij gezet.
1. Uniformiteit van schoonmaak
Hoe is de schoonmaak in jouw winkelketen georganiseerd? Werkt de hele keten volgens een vaste methodiek? Zijn er werkplannen die aangeven wanneer welk object en in welke frequentie met welk type product schoongemaakt dient te worden? Grote kans dat je op alle drie deze vragen “nee” moet beantwoorden. Wat wij vaak tegenkomen, is dat winkels een eigen verantwoordelijkheid hebben voor de schoonmaak. Op maandagochtend wordt er schoongemaakt, terwijl de rest van de week aan het einde van de werkdag, misschien nog even de stofzuiger door de winkel wordt gehaald. Dat is het. En iedere winkelmedewerker doet dat op zijn of haar eigen manier. Het is vaak geen onwil maar men mist structuur en ondersteuning op gebied van kennis
2. Schoonmaakkennis borgen door personeelsverloop
De Retail heeft op dit moment te maken met veel verloop van personeel. Dit houdt in dat niet alleen goede verkopers je verlaten, ze nemen ook de kennis over het reilen en zeilen in je winkel mee. Zo ook hoe de winkel wordt schoongehouden. Als je deze schoonmaakmethodiek nergens hebt vastliggen, loop je kans dat er gaten vallen in je schoonmaakroutine. Hoe hou je de schoonmaakkwaliteit van je winkels zo hoog?
3. De juiste schoonmaakmiddelen en -materialen voor jouw winkel
Nog een vraag: koopt jouw personeel alle schoonmaakmiddelen en -materialen bij de supermarkt om de hoek? Dit komen we veel tegen in de Retail. Vaak vanuit een klein facilitair budget kunnen winkelmedewerkers spullen kopen die ze nodig hebben voor de schoonmaak. Bij gebrek aan schoonmaakkennis zien we dat vooral huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, zoals Chloor, worden gekocht en daarna gebruikt om mee schoon te maken. Vaak zijn dit niet de meeste veilige en efficiënte middelen. Om nog maar niet te spreken over het duurzame karakter. Het gebruik van verkeerde middelen of methodieken leidt vaak tot schades aan schoon te maken objecten.
4. Grip op kosten en budget
Zoals hierboven beschreven is er vaak een facilitair budget in winkels. Vanuit een kas worden hier alle benodigde spullen van gekocht. Maar je hebt geen grip op deze kosten. Wat als we jou vertellen dat door efficiëntere schoonmaakmiddelen te gebruiken, je vaak kunt besparen op deze kosten. Daarnaast zijn er ook digitale mogelijkheden om je schoonmaakkosten inzichtelijk te maken en waar nodig bij te sturen.
5. Duurzaamheid
Dat we allemaal ons steentje bij moeten dragen aan een schone leefomgeving is een boodschap waar we allemaal van op de hoogte zijn. Zelfs een winkel kan hieraan bijdragen door op een duurzame manier schoon te maken. En laat je niet tegen houden door de gedachte “dat zal wel duurder zijn”. Dat is tegenwoordig echt niet meer het geval. Goede middelen en materialen met een duurzaam karakter, zorgen ervoor dat ook jij je steentje bijdraagt!
Wil jij weten hoe wij bij BOMA deze schoonmaakuitdagingen oplossen? Vraag een vrijblijvende winkelscan aan!