5 stappen om afval in te zamelen binnen je bedrijf

Grondstoffen worden steeds schaarser, met als gevolg dat de prijzen stijgen. Door te recycleren zorgen we ervoor dat we ze langer kunnen blijven gebruiken. Het afval dat we binnen bedrijven weggooien, bevat nog waardevolle materialen. Door een juiste inzameling kunnen deze worden gerecycleerd. Daarnaast kan het afvoeren van afval ook voor hoge kosten zorgen. Tijd dus om ook op het kantoor beter om te gaan met aanwezige afvalstromen. Wij hebben 5 stappen voor je!

1. Breng je afvalstromen in kaart.

Het stimuleren van een goede traceerbaarheid en de opvolging van de afvalproductie op basis van betrouwbare data is een belangrijke eerste stap om de kosten van je afval te reduceren.

2. Stel een verantwoordelijke aan voor het beheer van de afvalstoffen in het bedrijf.

Zo is er iemand die alle stromen in de gaten kan houden, maar weten medewerkers ook naar wie ze toe moeten voor vragen.

3. Zorg voor kennis bij de medewerkers

Zorg voor opleiding van de werknemers, zij zijn de belangrijkste schakels voor een goede en correcte inzameling van afval. Dat stimuleert hen om zelf met ideeën te komen om de afvalberg te verkleinen en afval te voorkomen. Zo komen eenvoudige, goedkope en snel te implementeren acties aan het licht om afval te verminderen en kosten te drukken.

4. Plaats centrale afvalscheidingsstations op centrale plekken

Als eerste voordeel zorgen centrale afvalscheidingsstations voor meer beweging. Medewerkers moeten vaak even achter hun computer vandaan komen om hun afval weg te gooien. Daarnaast leveren deze stations een tijdsbesparing op bij het schoonmaakpersoneel. Zij hoeven immers niet meer alle bureaus langs en de afzonderlijke afvalbakken te legen.

5. Blijf communiceren over afvalinzameling

Zelfs als je bedrijf is uitgerust met afvaleilanden en containers voor alle soorten afval, is het niet altijd eenvoudig om te weten wat precies waar in moet. Label de containers daarom duidelijk met stickers zodat iedereen weet welk afval waarin mag. Ook een instructiebord met duidelijke aanwijzingen kan hierbij helpen.

Geef je afval nieuw leven met de afvalsorteeroplossingen van BOMA

Ontvang meer tips van BOMA door je in te schrijven op onze nieuwsbrief!